Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » IZGRADNJA LNG TERMINALA: Najveća naftna kompanija Exxon ulazi u posao vrijedan 15 milijardi dolara sa Rusijom u inat ilegalnim sankcijama Zapada

IZGRADNJA LNG TERMINALA: Najveća naftna kompanija Exxon ulazi u posao vrijedan 15 milijardi dolara sa Rusijom u inat ilegalnim sankcijama Zapada

rusija-exxonExxonMobil navodno nastavlja sa projektom ukapljenog prirodnog plina (LNG) vrijednim 15 milijardi dolara sa ruskim naftnim divom Rosneftom, unatoč tome što je bio prisiljen povući se iz nekih suradničkih poduhvata zbog anti-ruskih sankcija

Takve sankcije ne utječu na projekt, izvijestio je Reuters u četvrtak, navodeći izvore kompanije koji su upoznati s tim problemom.

Ranije ove godine, Exxon je rekao da se odlučio povući iz većine svojih zajedničkih istraživanja nafte i plina sa kompanijom Rosneft, pod pritiscima američkih i EU sankcija protiv ruske energetske industrije.

Odluka je, rekao je Exxon, donesena prošle godine, nakon što je Washington nametnuo dodatne sankcije Rusiji zbog navodne uključenosti u predsjedničke izbore 2016. godine. Postupak povlačenja te odluke započet će ove godine.

Exxon će se povući iz zajedničkih pothvata koji su sklopljeni 2013. i 2014. godini, priopćila je skupina u prijavi, dok se LNG projekt – Far East LNG – planira koristiti plinom iz područja konzorcija Sahalin-1 sa kojim je sporazum potpisan još 1996. godine.

Prema izvorima Reutersa, Exxon je prije dva mjeseca pozvao ponuditelje da se natječu za ugovore o izgradnji do 30. rujna. Jedna od tvrtki pozvanih na natječaj bila je Huanqiu Contracting & Engineering Corp, građevinska i inženjerska tvrtka China National Petroleum Corporation (CNPC).

Huanqiu Contracting & Engineering Corp se priprema za inženjerske, nabavne i građevinske natječaje (EPC) za objekate na LNG terminalima Dalekog istoka, uključujući spremnike, cjevovode i komunalnu mrežu, prema izvorima.

Očekuje se konačna investicijska odluka o razvoju LNG-u Dalekog istoka sljedeće godine, prema izvorima koji su razgovarali sa Reutersom.

“Konzorcij Sakhalin-1 nastavlja istraživati​svaku priliku za unovčavanje izvora plina na području konzorcija Sahalin-1″ – izjavila je Reutersu glasnogovornica kompanije Exxon Julie King.

“Ukapljeni prirodni plin je opcija za maksimiziranje pogodnosti konzorciju i ruske države i njezinih građana” – istaknula je glasnogovornica King.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,