Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKA ZASTUPNICA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Sjedinjene Države osiguravaju 22 posto proračuna UN-a – većina zemalja bi trebala glasovati kao i mi’

AMERIČKA ZASTUPNICA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Sjedinjene Države osiguravaju 22 posto proračuna UN-a – većina zemalja bi trebala glasovati kao i mi’

haley-glasovanjeNikki Haley, koja pripada američkom političkom vodstvu, priznala je da njena zemlja kupuje međunarodnu solidarnost i da lojalnost (prema Sjedinjenim Državama) koje imaju vrlo specifičnu cijenu

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije – Marija Zaharova – oštro se osvrnula na izjavu stalne predstavnice Sjedinjnih Država u Vijeću sigurnosti UN, Nikki Haley, da je nedopustiva slaba potpora SAD u Ujedinjenim narodima jer Washington za njihovo uzdržavanje daje veliki novac.

Haley je kazala kako Sjedinjene Države daju 22 posto proračuna u UN i kako su one jedan od tri najveća donatora UN-a. Istaknula je da je samo 31% svih ostalih članova je glasovalo kao SAD i procijenila da je to “neprihvatljiv stav prema ulaganjima SAD-a”.

Zaharova joj je rekla ovom prigodom:

“Nikky Haley, koja pripada američkom političkom vodstvu, priznala je da njena zemlja kupuje međunarodnu solidarnost i da lojalnost (prema Sjedinjenim Državama) koja ima vrlo specifičnu cijenu. Svijet postaje strašan u rukama takvih ljudi.”

Navela je da je proračun Sjedinjenih Država za 2018. Ujedinjenih naroda skoro milijardu dolara.

Nedavno su SAD napravile i popis zemalja koje u su Generalnoj skupštini UN-a glasale solidarno s Washingtonom, kao i popis onih koje se najčešće protive pogledima i stavovima Washingtona.

State department je čak precizirao da je većina u Generalnoj skupštini UN-a poduprla SAD samo u 31% slučajeva. On je priznao da je to 10 posto manje podrške od one koju su Sjedinjene Države imale godinu dana ranije.

Među deset najčešćih zemalja koje glasuju kao SAD su Izrael, Mikronezija, Kanada, Maršalova otočja, Australija, Velika Britanija, Francuska, Palau, Ukrajina i Češka.

Ne računajući Rusiju i Kinu, u kontra taboru su u pravilu: Zimbabve, Burundi, Iran, Sirija, Venezuela, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Kuba, Bolivija i Južna Afrika.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,