Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POKRENUT PLAN ISTOČNIH ZEMALJA ZA ‘IZOLIRANJE’ AMERIKANACA: IRAN ZAMIJENIO DOLAR ZA EURO U TRGOVINI SA INOZEMSTVOM

POKRENUT PLAN ISTOČNIH ZEMALJA ZA ‘IZOLIRANJE’ AMERIKANACA: IRAN ZAMIJENIO DOLAR ZA EURO U TRGOVINI SA INOZEMSTVOM

iran-euroTijekom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u studenom, Khamenei je kazao kako je najbolji način da se pobijede američke sankcije protiv dviju zemalja, zajednički napor odbacivanja američke valute u bilateralnoj trgovini

Kao dio svog dugogodišnjeg napora za smanjenje oslanjanja na američku valutu uslijed produbljivanja neslaganja s Washingtonom, Tehran je najavio da će započeti trgovinu sa deviznim iznosima u eurima, a ne u dolarima.

Guverner Iranske središnje banke (CBI) Valiollah Seif izjavio je da je Vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei pozdravio njegov prijedlog o zamjeni dolara sa eurima u vanjskoj trgovini, jer “dolaru nema mjesta u našim transakcijama danas”.

Nova financijska politika bi mogla potaknuti državna tijela i tvrtke povezane sa državom kako bi povećali korištenje eura na račun američke valute.

Francuska će početkom ove godine ponuditi kredite u eurima iranskim kupcima svoje robe kako bi trgovina ostala izvan dosega američkih sankcija, izjavio je šef francuske investicijske banke Bpifrance u državnom vlasništvu.

Prema CBI-nom direktoru, Mehdi Kasraeipouru, udio u trgovinskim aktivnostima u Iranu nije visok. Kao dio trgovinskog embarga, američkim bankama je zabranjeno poslovati sa Iranom.

Prošlog je mjeseca u Teheranu najavljeno da trgovacima koji temelje svoju trgovinu na američkoj valuti više neće biti dopušteno prolaziti kroz uvozne postupke. Taj je korak slijedio službeni zahtjev CBI-a i bio je posebno namijenjen rješavanju fluktuacija tržišnih stopa američkog dolara.

Iranska valuta je izgubila gotovo polovicu svoje vrijednosti na slobodnom tržištu od prošlog rujna.

Rial je zabilježio rekordno nisku stopu prema dolaru, prije nego što su vlasti postavili fiksnu stopu upozoravajući irance da će se suočiti sa kaznama za korištenje ostalih stopa.

Khamenei je okrivio strane neprijatelje za “nedavne probleme na tržištu valuta” i zatražio od Iranskih obavještajnih službi da razjasne urote protiv Islamske republike.

Tehran, koji je dugo tražio da se prebaci na trgovinu koja nije na dolarima, već je potpisao sporazume sa nekoliko zemalja. Također je u pregovorima sa Rusijom o korištenju nacionalnih valuta u trgovini.

Tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u studenom, Khamenei je kazao kako je najbolji način da se pobijede američke sankcije protiv dviju zemalja zajednički napori za odbacivanje američke valute u bilateralnoj trgovini.

On je rekao predsjedniku Putinu da bi, koristeći metode poput uklanjanja američkog dolara i zamjene nacionalnih valuta u transakcijama između dvije ili više strana, moglo “izolirati Amerikance”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,