Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » LAVROV PONIŠTIO DOGOVOR STAR 10 GODINA: Nakon napada Amerike, Rusija nema ‘nikakvih moralnih barijera’ da isporuči S-300 u Siriju

LAVROV PONIŠTIO DOGOVOR STAR 10 GODINA: Nakon napada Amerike, Rusija nema ‘nikakvih moralnih barijera’ da isporuči S-300 u Siriju

s300-lavrovNakon bombardiranja Sirije prošlog tjedna zbog navodnog kemijskog napada Assada na svoje građane, Rusija kaže kako nema razloga da ne isporuči raketni sustav S-300 Siriji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov

Moskva se dogovorila sa svojim međunarodnim partnerima prije otprilike 10 godina da ne isporučuje S-300 u Damasku.

“Uzeli smo u obzir njihov argument da bi to destabiliziralo situaciju, unatoč tome što su raketni sustavi čisti obrambeni sustav” – rekao je Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

No s obzirom na najnoviju spiralu krize – naročito uporabu navodnog kemijskog napada u Dumi kao razlog za raketiranje Sirije – stvari se mogu zaokrenuti za 180 stupnjeva. Dok je desetljeće Moskva “pozorno pratila” pozive svojih partnera i stavila isporuke na čekanje, ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da sada nema “takvu moralnu obvezu”.

U svjetlu američkog napada na Siriji, Rusija je rekla kako bi mogla razmotriti isporuke S-300 raketnih sustava Damasku.

Moskva smatra da je “moguće da se vrate razmišljanju o problemu, ali ne samo u svezi sa Sirijom, već i sa drugim zemljama, također” – izjavio je Ruski glavni glasnogovornik stožera general Sergej Rudskoy.

Da bi se obranila od napada SAD-a, Sirija je razmjestila sovjetske rakete zemlja-zrak, uključujući S-125 (NATO-ovo izvješće ime: SA-3 Goa), S-200 (SA-5 Gammon), 2K12 Kub (SA -6 Gainful) i Buk, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane.

Sirija je presrela 71 od preko 103 krstarećih raketa i raketa zrak-zemlja ispaljenih na civilne i vojne ciljeve, priopćio je ministar obrane, dodajući kako ruske postrojbe protuzračne obrane koje su stacionirane u Siriji nisu bile uključene u odbijanje napada.

Raketni sustavi S-300 (NATO izvješće ime: SA-10 Grumble) razvijeni su u Sovjetskom Savezu za uništavanje vojnih zrakoplova i krstarećih raketa. Od 2007. godine, Rusija je zamijenila starije S-300 sustave sa sofisticiranijim sustavom S-400s.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,