Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA: Sirija je uništila većinu američkih krstarećih raketa koje su ispaljene na civilne i vojne objekte

RUSIJA: Sirija je uništila većinu američkih krstarećih raketa koje su ispaljene na civilne i vojne objekte

cipar-lovacVećina raketa ispaljena na Siriju od strane Velike Britanije, SAD-a i Francuske presreo je Sirijski sustav protuzračne obrane, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane

Ruske jedinice protuzračne obrane nisu bile uključene u odbijanje napada.

Ratni zrakoplovi i brodovi SAD-a i njegovih saveznika ispalili su preko 100 raketnih projektila i raketa zrak-zemlja na civilne i vojne objekte u Siriji, priopćilo je ministarstvo.

Napade su provela dva američka broda smještena u Crvenom moru, uz pomoć taktičke zračne potpore iz Mediterana i bombardera Rockwell B-1 Lancer iz koalicijske zračne baze Al-Tanf u Siriji u pokrajini Homs, navodi se u priopćenju.

Sirijska vojna zračna luka Al-Dumayr, smještena je 40 kilometara sjeveroistočno od Damaska, napadnuta je sa 12 krstarećih raketa, potvrdio je ruski ministar obrane, dodajući kako su sirijski sustavi protuzračne obrane presreli sve rakete.

Da bi odbacio napad, Damask je razmjestio sovjetske raketne sustave zemlja-zrak, uključujući S-125 (NATO ime: SA-3 Goa), S-200 (SA-5 Gammon), 2K12 Kub (SA-6 Gainful ) i Buk, prenosi RT.

Rusija nije rasporedila svoje sustave protuzračne obrane koji su smješteni u Siriji kako bi presrela američke, britanske i francuske rakete.

Ranije je ministarstvo objavilo izjavu u kojoj se navodi kako niti jedna od raketa koju je ispalio SAD i njezini saveznici nije stigla u rusku zonu protuzračne obrane koja štiti objekte u lučkom gradu Tartusu i Khmeimimskoj zračnoj bazi.

Sirijska zračna obrana bila je alarmirana kako bi se suočila sa zajedničkom američko-francusko-britanskom intervencijom koja je započela u ranim jutarnjim satima u subotu ujutro.

Trio je pokrenuo niz ilegalnih i međunarodno neodobrenih napada na Siriju u odmazdi zbog navodnog kemijskog napada vlade Assade u gradu Doumi, 10 kilometara od Damaska, prošlog tjedna.

Napadi su najavljeni prije nego je tim istraživača Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) utvrdio da li se napad kemijskim oružjem u gradu Dumi doista dogodio.

Odgovarajući na američke zračne napade na Damasku, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je da su sve zemlje dužne “dosljedno postupati” prema Povelji UN-a.

“Postoji obveza, posebice kada se bavimo pitanjima mira i sigurnosti, da djelujemo sukladno Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu općenito”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,