Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija obustavila Americi izvoz titana i raketnih motora za put na Mjesec – kompanije Boeing i NASA u problemima

Rusija obustavila Americi izvoz titana i raketnih motora za put na Mjesec – kompanije Boeing i NASA u problemima

boeing-avionMoskva će, kao što je i obećala, na američke sankcije odgovoriti kontramjerama

Šefovi svih poslaničkih klubova u Državnoj Dumi i njen predsednik Vyacheslav Volodin pripremili su nacrt zakona sa kontrasankcije koje će biti „odgovor na antirusku politiku Sjedinjenih Država“.

U tom dokumentu se predlaže obustavljanje suradnje sa SAD-om u atomskoj industriji, gradnji aviona i „izvozu raketnih motora“.

Uz ovo se predlaže i zabrana uvoza američkih alkoholnih pića, cigareta i „poljoprivredne produkcije“.

Volodin je objasnio da će prijedlog kontramjera biti dostavljen na ocjenu svim federalnim jedinicima i stručnjacima i da će odmah potom poboljšani tekst biti uveden u zakonodavnu proceduru u Dumi.

Potpredsednik ruske Dume Sergej Neverov objasnio je da se zabrane neće odnositi na uvoz američke robe za osobnu upotrebu.

Vlada RF će dodatno utvrditi spisak Amerikanaca kojima će biti zabranjen dolazak u Rusiju. Plus još, da će predložiti mjere koje će Amerikancima bitno ograničena kupovina imovine na teritoriju Ruske Federacije.

Predsjednik proračunskog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Rjabuhin ukazao je da će Rusija – čim zakon sa kontramjerama bude usvojen – prestati SAD-u prodavati raketne motore RD-180, a takođe i titan koji je neophodan kompaniji Boeing.

Rjabuhin je ukazao da RD-180 koriste i NASA i Pentagon.

Rusija je tokom 2017-te prodala SAD-u robe za 10,7 milijardi dolara, a uvezla iz SAD za 12,5 milijardi.

Moskovski analitičar Petar Puškarev procjenjuje da će Amerikance najviše pogoditi prekid „svemirske saradnje“ i zabrana prodaje Boeingu avio-dijelova i titana.

Sve ovo „miriše“ na novu spiralu ekonomskog rata. Neki već prognoziraju da će Washington odgovoriti zabranom svih operacija sa ruskim državnim dugom i vrijednosnim papirima vodećih banaka Rusije.

Moskva na to može povući svoj slijedeći potez i zatražiti da joj Washington isplati svih 100 milijardi dolara uloženih u vrijednosne papire SAD.

Washington će to, po procjenama odbiti, a to može biti signal drugim vlasnicima američkih obveznica da počnu iz njih povlačiti svoj novac…
 
(Fakti)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,