Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PUTINOVI KIBORZI: Zastrašujući vojnici budućnosti od kojih strahuje zapadna ratna mašinerija

PUTINOVI KIBORZI: Zastrašujući vojnici budućnosti od kojih strahuje zapadna ratna mašinerija

ratnik-odjeloU skorašnjoj budućnosti očekuje se unaprijeđenje svih vojnih sustava, kako bi se povećale njihove tehničko taktičke sposobnosti do razine apsolutne funkcionalne savršenosti

Napredak tehnologije čiji smo svjedoci posebnu primjenu naći će i u vojnoj industriji. I to u sljedećih 10 do 15 godina, smatraju stručnjaci. Kažu kako će takav vojnik biti daleko od onog kakvog ga sada možemo vidjeti. I zamisliti. I po svom izgledu i po funkcionalnim mogućnostima.

Pametno streljivo, neprobojna balistička zaštita, kacige s kompletnom zaštitom glave od fatalnih ozljeda samo su neki od elemenata koji će postupno zamjenjivati standardnu opremu vojnika. Ono što smo dosada mogli vidjeti samou futurističkim igricama za 15 godina mogli bi vidjeti i u stvarnosti.

Vojna oprema trenutačno ima neke elektronske komponente no često je riječ o nezgrapnoj opremi koja umanjuje sposobnosti vojnika koji su pak imali veliku želju, a neki i potrebu, dodavati različite uređaje u svoju opremu kako bi zbog njih zapravo izgledali opasnije.

Neki su toliko otišli u krajnost pa su zbog dodavanja počesto nepotrebne opreme i stradavali. Njihov je fokus s borbe preuzela potreba za pokazivanjem, poput manekena na pisti.

I tako su narušili svoj izgled “lažne sofisticiranosti i ulta opakog izgleda”. Zahvaljujući tehnološkom prodoru u elektronskoj sferi, posebno u grani koja je odgovorna za konstrukciju uređaja minijaturnih dimenzija, mikroelektronici, poboljšanja je ipak bilo.
 

 
Pametni uređaji pomoću bio-senzorike i specijalno kodiranih mrežnih signala, prate fizički status svakog borca i omogućavaju komunikaciju među njima.

Tako i zapovjednik može preko zaslona svog prijenosnog uređaja imati uvid u status svakog vojnika. I tako sve i do glavnog zapovjednika koji u realnom vremenu može imati pregled nad kompletnim bojištem, ali i ukupnim statusom vojnika, njegovom vojnom zdravstvenom stanju.

U skorašnjoj budućnosti očekuje se unaprijeđenje svih sustava, kako bi se povećale njihove tehničko taktičke sposobnosti do razine apsolutne funkcionalne savršenosti. Kopnene snage američke vojske smatrale su se najopremljenijima na polju elektronske tehnologije.

Disperzija napretka nije se ništa značajno promijenila ni dolaskom uređaja za noćno promatranje GPNVG-18, cijene 50.000 dolara po komadu, što bi trebalo i obuhvatiti ostale komponente taktičke opreme.

Amerikanci su i dalje fokusirani na sustave koji omogućuju izviđanje i borbu u uvjetima ograničene optičke vidljivosti. U planu im je i integracija univerzalnog borbeno-taktičkog zaslona HUD 3.0, koji će biti sastavni dio zaštitne kacige američkog vojnika budućnosti.

Za SAD-om ne kaskaju ni Rusi, koji su se jako ozbiljno uključili u polje razvoja borbeno-taktičke opreme ruskog vojnika.

Cilj im je pratiti trendove no i omogućiti im čelno mjesto na polju upotrebe tehnologije i dominacije na vojnom polju. Njihovi dosadašnji uspješni razvoj naprednih sustava veze, koji omogućuju stabilnu i zaštićenu komunikaciju na velikim udaljenostima, no zahtijevaju i usavršavanje i ostalih detalja u opremi vojnika budućnosti.

Intenziviraju se procesi razvoja čitavog spektra borbeno-taktičkih sustava koji bi trebali omogućiti širu sliku bojišta ali i umrežiti sve sudionike. Za ovako kompleksan zadatak formiran je cijeli znanstveno-istraživački i proizvodni klaster, koji bi trebalo biti spreman odgovoriti na sve izazove koje nosi budućnost. Rusi, kako se čini, na tom polju bilježe uspjeh i nameću se kao lideri.

Posebno se ističe evolucija borbeno-taktičkog kompleksa Ratnik, posebno njegove nedavno predstavljene, kako kažu najsavršenije verzije Ratnik 3.0. Univerzalni je to sustav koji će imati visok stupanj modularnosti.

Pored naprednih oblika elektronskih komponenti, koji će, pored smanjenih dimenzija i istovremene povećane otpornosti primjene, biti integralni dio Ratnika 3.0, planira se i usvajanje potpuno novih oblika taktičke opreme kao što je izrada borbene kacige s elektroničkim head-up zaslonom koji će biti ojačan laserskim indikatorom, kao i integracija egzo-skeletne strukture koja će višestruko poboljšati motoričke sposobnosti vojnika.

Sustav će biti presvučen specijalnom tkaninom koja će omogućiti termo-optičku nevidljivost vojnika.

Generalni direktor ruske kompanije CNIItočmaš Dmitrij Semizorov najavio je kako se za ovaj sustav razvijaju minijaturni motori koji će funkcionalno pokretati egzo-skelet, a čak se razmišlja i o sintetičkim oblicima muskulature koji se po svojim kontraktilnim svojstvima neće razlikovati od prirodnih mišićnih vlakana.

Budućnost ruskog vojnika trebala bi biti i u razvoju mikro drona, a u tijeku je i realizacija velikog i ambicioznog projekta robotizacije borbenih jedinica. Razvoj u budućnosti očekuje i streljivo, točnije razvoj novog tipa streljiva s boljim mogućnostima nego što ima današnje.

Budući da je riječ o revolucionarnom zahvatu na kojem će sudjelovati nekoliko tisuća zastavnika, očekuje se dugotrajan put k razvoju ‘pametnog streljiva’. Upravo takvo streljivo ruski znanstvenici žele vidjeti u standardnoj opremi svojih vojnika.

Takav metak trebao bi se dobiti uz pomoć tehnološkog unaprjeđenja koji bi mu trebao omogućiti i veći domet. Imat će i minijaturni pogonski sustav što će mu omogućiti ostanak na njegovoj putanji.

Imao bi i jednu vrstu sustava navođenja putem laserskog snopa. Njihova primjena trebala bi biti, ponajprije u snajperskim sustavima. Streljivo povećanog dometa će uvelike pojednostaviti gađanje i njegovu pripremu a prvi prototipi ovakvog streljiva se očekuju u narednih 15-20 godina.

Znanstvenici tako vjeruju kako simultani razvoj perspektivnog naoružanja, “pametnog” streljiva i robotičkih sustava ne mogu proći bez razvoja nove generacije balističke zaštite, koja će se zasnivati na materijalima s potpuno novim fizičkim osobinama. U ropotarnicu prošlosti tako bi trebala otići zaštita na temelju kevlara.

Na njezino mjesto trebala bi zasjesti oprema specijalnih balističkih kombinezona ispunjenih posebnim punjenjem koje se nalazi u tekućem agregatnom stanju. Ta smjesa moći će zaustaviti zrno ili geler, i potpuno onemogućiti podljeve, hematome koji su se znali pojavljivati nakon pucnja i ispod pancirke.

Ova tehnologija trebala bi umanjiti težinu balističke opreme za čak 50 posto. Radi se i na razvoju balističke strukture koja će se moći regenerirati. Specijalni sastav oklopa od ugljičnih nanocijevi na bazi volfram-disulfida omogućuje transformaciju tradicionalnih sredstava zaštite u jedinstveni balistički amortizer koji će biti neprobojan za gotovo sve vrste streljačkog streljiva.

Model zahvaljujući eksperimentalnim istraživanjima koji se provode pokazuje potencijal i perspektivu. Takve pancirke trebale bi biti puno lakše ali i čvršće u odnosu na današnje.
 

 
(express.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,