Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON IZBORA: George Soros seli svoje sveučilište iz Mađarske u Austriju

NAKON IZBORA: George Soros seli svoje sveučilište iz Mađarske u Austriju

soros-sveucilisteCentralnoeuropsko sveučilište američkog milijardera Georgea Sorosa, čija je podružnica u Mađarskoj prijetila zatvaranjem, danas je objavila da je potpisala sporazum sa gradom Bečom kako bi tamo otvorilo novi ured

„Univerzitet je potpisao Memorandum sa gradom Bečom i raduje se saradnji sa predstavnicima grada koji će tamo otvoriti kampus.

Mi smatramo kampus u Bard koledžu u New Yorku prvom ispostavom, a Beč će biti druga ispostava“ – izjavio je menadžer Univerziteta za odnose sa medijima Colin Starkey, prenosi Reuters.

Ovo privatno sveučilište, čije je glavno sjedište u Budimpešti i na kampusu sveučilišta Bard u državi New York, potpisivanjem sporazuma omogućava otvaranje svoje treće ispostave.

Budimpešta će i dalje ostati centar Sorosevog fakulteta, iako je mađarski premijer Viktor Orban američkog milijardera proglasio državnim neprijateljem, zbog čega prijeti zatvaranje te ustanove u glavnom gradu Mađarske.

Prvih 500 studenata treba započeti studij zimskog semestra 2019. godine.

Centralnoeuropski univerzitet se našao u središtu političke oluje prošle godine kada je Mađarska uvela oštrije uvjete za dodjelu akreditacija stranim sveučilištima.

Prema tom zakonu, morao je otvoriti svoj ogranak u svojoj „domovini“, u državi New York, pored ispostave koja se nalazi u Budimpešti, i tako omogućiti bilateralni sporazum podrške od američke vlade.

Kako je prošlog mjeseca pisao bečki dnevnik „Kurir“, lokacija treće ispostave sveučilišta je već izabrana, i to u zdanju „Otto Wagner“ bolnice u 14. bečkom okrugu.

Prošle jeseni gradonačelnik Beča Michael Haupl ponudio je univerzitetu naseljavanje u glavnom gradu Austrije, a s tim u vezi je i potpisan Memorandum o razumjevanju.

Gospodarstvo Beča očekuje značajne prihode od dolaska Centralnoeuropskog univerziteta na teren bolnice koja se zatvara, u okviru koje postoji desetak paviljona na oko 25.000 kvadratnih metara.

Tako se prognozira da će Beč ostvariti prihode od 50 milijuna eura, te da će biti otvoreno 1000 radnih mjesta na sveučilištu i oko njega.
 
(Tanjug)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,