Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVINARI O NAPADU KEMIJSKIM ORUŽJEM: Sirija je napala kemijskim oružjem svoje vlastite građane dok u isto vrijeme Trump razmišlja o povlačenju? Baš!’

NOVINARI O NAPADU KEMIJSKIM ORUŽJEM: Sirija je napala kemijskim oružjem svoje vlastite građane dok u isto vrijeme Trump razmišlja o povlačenju? Baš!’

sirija-vojniciSvaki puta kada Amerika zaprijeti povlačenjem vojnika iz Sirije, Assad iskoristi kemijsko oružje

Medijska oluja koja je odmah uslijedila nakon napada kao da je već bila spremna, optužujući sirijskog predsjednika Bashar Assada za zlonamjerne zločina i predviđajući novi američki napad protiv odgovornih u Damasku.

Nije baš da svatko vjeruje u izvješća o kemijskom napadu Sirijske vlade u Doumai, a internetski kritičari tvrde da se vijesti prikladno ne poklapaju sa planovima Donalda Trumpa da napusti Siriju i povlačenju terorista iz grata Goute.

Anti-vladini aktivisti, uključujući zloglasne civilne organizacije “Bijele kacige”, optužile su sirijske vlasti za korištenje kemijskog oružja u gradu Doumi koji je pod upravom terorista u istočnoj Gouti, rekavši da su desetine civila poginule i da ih je stotine ranjeno.

Tvrdnje su obnovile pozive na intervenciju u Siriji od strane Zapada, dok je Damasku rekao da su to “izmišljotine”, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je te tvrdnje nazvalo “lažnim vijestima”.

Medijska oluja koja je odmah uslijedila nakon napada kao da je već bila spremna, optužujući sirijskog predsjednika Bashar Assada za zlonamjerne zločine i predviđajući novi američki napad protiv odgovornih u Damasku, novinari koji poznaju događaje na terenu u Siriji pitali su se naglas da li bi se te tvrdnje trebale uzeti imalo ozbiljno.

Nezavisna novinarka Vanessa Beeley, koja je u više navrata posjetila sirijsku frontu, izjavila je da je izvješće o kemijskim napadima kojeg su ubrzo preuzeli masovni mediji “također 100-postotna laž”, ističući da je organizacija Bijele kacige bila uhvaćena u proizvodnji lažnih događaja.

Tajming navodne tvrdnje o kemijskim napadima ispitivala je novinarka Caitlin Johnstone, koja je istaknula kako se izvješće proširilo “baš kada je Trump tražio povlačenje iz Sirije i baš kada je sirijski predsjednik Bashar al-Assad bio tako blizu pobjedi u gradu Dumi”.

U svom članku na portalu Medium, Johnstone sumnja u vjerodostojnost izvora organizacije “Bijele kacige”, zbog „vrlo sumnjivog financiranja od strane Zapada i terorističkih veza” , također podsjećajući čitatelje zapadnih zemalja o „dugoj povijesti laži, propagande i proizvodnji događaja pod “lažnom zastavom” kao potpora za vojnu agresiju.”

Kemijski napad na vlastiti narod je sigurno “izazvao srdžbu američkog ratnog stroja”, što bi značilo da se “Assad spontano počeo ponašati protiv vlastitog interesa”, napisao je novinar.

Ocijenila je utjecaj mainstream medija, za kojeg je rekla da je u takvu vijest “lakše vjerovati da Bashar al-Assad i Vladimir Putin namjerno ubijaju civile sa otrovnim plinom bez ikakvog razloga nego da vjerujemo da je ta ista ratna mašinerija zavarala svijet o kemijskom oružju u Iraku, nakon čega je započeo veliki rat, te da kemijsko oružje uopće nije postojalo. Na taj isti način nas pokušavaju zavarati u svezi Sirije.”

Američka novinarka Rania Khalek izjavila je kako je tajming navodnog napada bio “besmisleno lud” jer je proveden kada je sirijska vlada bila u najjačem položaju tijekom cijelog sukoba, a Trump je rekao kako želi da američke trupe počnu povlačenje iz zemlje.

“Čudno kako svaki put kada Trump predloži da napusti Siriju ili da smanji rana djelovanja, Assad (koji bi volio da SAD ode) iznenada neobjašnjivo upotrebi kemijsko oružje i samog sebe zezne. Koliko je to prikladno za igrače koji očajnički žele da se SAD još više dublje uključi u rat u Siriji” – napisala je novinarka Danielle Ryan na Twitteru.

Američki novinar i pisac Mike Cernovich istaknuo je da predsjednik Assad nije imao nikakvu motivaciju za korištenje kemijskog oružja protiv vlastitog naroda. “Potpuno je smisleno da Assad kemijskim oružjem napadne svoju djecu, dok Trump najavljuje povlačenje vojnika iz Sirije. To je jedina razumna, racionalna odluka” – sarkastično je napisao na Twitteru.

Istodobno, Mike Cernovich smatra da eskalacija sirijskog sukoba i produženi američki boravak u zemlji bi mogao čak pomiriti republikance i demokrate.

“Rat je dobar za vladajuću stranku koja se suočava sa srednjoročnim izborima, što je jedan od razloga zbog kojeg bi demokrati mogli potaknuti da Trump vodi kopneni rat u Siriji, ali njihova požuda za krvlju je snažna i može nadvladati njihovu želju da pomete Bijelu kuću” – napisao je.

Nakon izvješća o kemijskim napadima, američki predsjednik Donald Trump, koji je u utorak priopćio kako želi “izaći iz Sirije”, nazvao je Assada “životinjom”, dodajući kako su “predsjednik Putin, Rusija i Iran” bili odgovorni za napad jer podupiru Sirijsku vlast.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,