Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GRADIMO MOSTOVE: Austrijski kancelar objasnio zašto se nije pridružio anti-ruskoj histeriji u slučaju Skripal

GRADIMO MOSTOVE: Austrijski kancelar objasnio zašto se nije pridružio anti-ruskoj histeriji u slučaju Skripal

kurz-rukeAustrija nastoji održati svoju neutralnost i biti posrednik drugim nacijama, rekao je kancelar Sebastian Kurz, objašnjavajući odluku da se ne pridruži brigadi “diplomatskog protjerivanja”, potaknutog optužbama Velike Britanije protiv Rusije

Beč se nije pridružio trendu protjerivanja ruskih diplomata, budući da Austrija želi ostati platforma za “izgradnju mostova” gdje svakodnevno “stotine diplomata održava razgovore” – rekao je Kurz.

Kancelar je također istaknuo kako je Austrija u jednoj trećini zemalja EU koje nisu poduzele neprijateljske akcije protiv Moskve zbog optužbi za slučaj Skripala.

“Sada imamo dobre odnose s Rusijom. Mi smo neutralna zemlja i sjedište smo mnogih međunarodnih organizacija kao što su UN i OESS; stotine diplomata dolaze ovamo da razgovaraju na neutralnom terenu. Zato možemo razvijati mostove među narodima” – rekao je Kurz u srijedu za Plus 4 u intervjuu koji je obilježio prvih 100 dana u uredu.

Dok je Austrija povukla svog izaslanika u Moskvi samo “radi konzultacija” i podržala odluku povlačenja veleposlanika EU, nije poduzela nikakve druge radnje na nacionalnoj razini.

“Mogli smo donijeti drugu odluku, postoje različiti argumenti, ali mislim da smo napravili pravu odluku” – rekao je Kurz.

Austrijski dužnosnici više puta su rekli da neće slijediti optužbe Ujedinjenog Kraljevstva, što znači da je Austrija spremna biti posrednik između Rusije i Zapada.

Beč je kasnije doživio pritisak iz Velike Britanije, ali nije dao pristanak. Prošlog tjedna je austrijski ministar vanjskih poslova Karin Kneissl potvrdio kako je britanski veleposlanik u zemlji opetovano izrazio službeno “nezadovoljstvo” zbog pozicije Beča, nastojeći “nas prisiliti da poduzmemo određene mjere”.

Bivši dvostruki agent Sergei Skripal i njegova kćer Julija bili su otrovani tvarima 4. ožujka u britanskom gradu Salisburyu. Vrhunski dužnosnici u Ujedinjenom Kraljevstvu odmah su optužili za Moskvu, a incident se pretvorio u veliki međunarodni skandal.

Bez davanja bilo kakvih dokaza, London je okupio svoje saveznike kako bi “kaznili” Rusiju i protjerali ruske diplomate.

Ukupno, više od 100 ruskih diplomatskih radnika protjerano je iz Velike Britanije, SAD-a, EU i niz drugih zemalja. Rusija je odgovorila istjerivanjem istog broja diplomata pojedinih zemalja.

Rusija je žestoko odbacila sve navode, pozivajući Veliku Britaniju da dostavi dokaze koji podupiru tvrdnje o sudjelovanju Moskve u trovanju Skripala i da provedu transparentnu istragu o incidentu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,