Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘AKO MOJ AVION EKSPLODIRA, PITAJTE CIA-U’: Duterte izjavio nakon što je zatražio da mu Rusija i Kina prodaju oružje

‘AKO MOJ AVION EKSPLODIRA, PITAJTE CIA-U’: Duterte izjavio nakon što je zatražio da mu Rusija i Kina prodaju oružje

duterte-snajperPredsjednik Filipina Rodrigo Duterte ne isključuje mogućnost da bi Amerika mogla biti jako ljuta i da bi mogla razmotriti promjenu njegove odluke o kupnji oružja od Kine i Rusije nakon što mu je Washington odbio prodati oružje

Filipini traže moderno naoružanje i oružje kako bi pojačali borbu protiv ISIS-ovih islamista, od kada je Duterte preuzeo dužnost u lipnju 2016.

Međutim, odbijanje Washingtona da proda jurišno naoružanje, zbog zabrinutosti o narušavanju ljudskih prava tijekom “rata protiv droge” koji je u tijeku, prisililo je Dutertea da potraži nove dobavljače. Manila, koja je dugo ovisila o SAD-u na području naoružanja, okrenula se Kini i Rusiji kako bi popunila prazninu.

“Činjenica je da Amerikanci zapravo ne poštuju njihovu riječ” – rekao je Rodrigo Duterte u četvrtak, objašnjavajući svoju odluku o traženju alternativnih partnera.

Peking i Moskva su odgovorili na poziv, čak su i pristali neko oružje pokloniti, izjavio je čelnik Filipina skupini poljoprivrednika i ribara okupljenih na recepciji predsjedničke palače.

“Zato sam otišao u Kinu … tražiti kineskog predsjednika Xi Jinpinga da nam pomogne: Trebam nam oružje” – rekao je Duterte tijekom dugog govora. “Xi Jinping je rekao, ‘Nemoj mi platiti, to je sve tvoje.’”

“Tako sam otišao u Rusiju … Došao sam ovdje pitati za vašu pomoć! U redu je, dajem vam to besplatno” – Duterte je parafrazirao navodni odgovor predsjednika Vladimira Putina tijekom svog sastanka prošle godine.

Nakon posjeta Dutertea u Moskvi u svibnju prošle godine, Rusija je zapravo poslala skromnu pošiljku oružja azijskoj naciji. U listopadu prošle godine ruski ministar obrane Sergey Shoigu osobno je nadzirao isporuku oko pet tisuća pušaka Kalašnjikov i otprilike milijun komada streljiva, što je bilo darovano u sklopu novog odnosa između Moskve i Manile.

Osim strojnica i streljiva, ruska flota je također isporučila 20 vojnih kamiona za Oružane snage Filipina.

Peking je također poslao naoružanje Manili, donirajući tisuće jurišnih i stotine snajperskih pušaka, kao i streljivo Filipinima, kao gestu “prijateljskim i suradničkim odnosima” u lipnju i listopadu prošle godine.

Međutim, ništa od ovoga ne znači da se Manila udaljila od Washingtona i pridružila se bilo kakvom vojnom bloku sa Pekingu ili Moskvi koji bi na neki način mogao ugroziti SAD, istaknuo je filipinski čelnik.

“Nema vojnog saveza. Nisam spreman za to” – rekao je.

“Ako ikada moj avion eksplodira, ili ako eksplodira neka bomba na cesti, možda možete pitati CIA-u” – napomenuo je Duterte na mješavini filipinskog i engleskog jezika, ne isključujući da bi neki u SAD-u mogli shvatiti njegove argumente kao neuvjerljive. “To je samo moje iskustvo, i ja to dijelim s vama.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,