Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PREDSJEDNIK MADURO: Venezuelanska naftna kriptovaluta će se moći konvertirati u ruske rublje

PREDSJEDNIK MADURO: Venezuelanska naftna kriptovaluta će se moći konvertirati u ruske rublje

maduro-kriptoDigitalna valuta pod imenom “Petro”, koju je Venezuela uspješno lansirala prošli mjesec, moći će se razmijeniti samo za nekoliko svjetskih valuta, uključujući i rusku rublju

“Od 23. ožujka sve pravne i fizičke osobe moći će izravno kupiti petro … u idućih 15 dana, za konvertibilne valute: juan, rublje, turske lire i euro” – rekao je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro.

On je opisao kako su to najvažnije valute za “gospodarsku budućnost planeta”.

Maduro je kazao kako državne tvrtke koje izvoze robu, kao što je najveća energetska kompanija u zemlji PDVSA, već sada mogu trgovati sa petrom.

“PDVSA i ona poduzeća koja trguju sa stranim valutama sada su ovlaštena primiti ‘el petro’ u svojim izvoznim isporukama” – kazao je, dodajući kako će oni moći isporučiti proizvode za venezuelansku kriptovalutu “svim zemljama i kompanijama u svijetu.”

Predsjednik je također najavio četiri “ekskluzivne gospodarske zone” u zemlji, u kojima će biti moguće koristiti petro “za prodaju robe i plaćanje usluga”.

Venezuelanski petro, koji se 20. veljače počeo prodavati unaprijed, prva je svjetska kriptovaluta koju je podržala država. Njegova je vrijednost vezana za naftne rezerve u zemlji.

Virtualna valuta ima za cilj probijanje američke financijske blokade.

U siječnju su američke vlasti upozorile potencijalne ulagače u svezi venezuelanske kriptovalute zbog rizika povezanim sa sankcijama koje su nametnute Caracasu.

U utorak je predsjednik Donald Trump zabranio uporabu kriptovalute “petro”, nazvavši ju “muljaškom podrškom diktature”.

Nakon što je naftna kriptovaluta uspjela prikupiti 735 milijuna dolara u predprodaji, Maduro je najavio još jedan virtualni token. Nazvan ‘petro oro’, nova kriptovaluta će imati temelj u plemenitim metalima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,