Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Smrt američkog dolara? Kina pokreće petro-juan kako bi izazvala dominaciju ‘zelene pošasti’

Smrt američkog dolara? Kina pokreće petro-juan kako bi izazvala dominaciju ‘zelene pošasti’

dolar-kinaU Šangaju su pokrenuti vrlo očekivani ugovori budućih naftnih derivata u njihovoj valuti juanu

Kina je najveći svjetski potrošač nafte. Trgovanje novim naftnim futures ugovorima za rujan počelo na kineskoj burzi Shanghai International Energy Exchange na 440,20 juana (69,70 dolara) po barelu, izvijestio je Kineski dnevni South China Morning Post.

Dosad je prodano i kupljeno oko 18.540 puno udjela.

Dugo očekivani korak izazvao je rast globalnih cijena nafte na burzi Brent Crudeom po prvi put od 2015. godine kada je porasla na 71 dolar po barelu. Američki benchmark za naftu kompanije West Texas Intermediate (WTI) dosegao je najvišu razinu u tri godine na 66,55 dolara po barelu, prije nego se povukao na 65,53 dolara.

Stručnjaci smatraju da su ugovori sa kineskim juanima dominantni, budući da novi naftni ugovori simboliziraju prvi put u povijesti da strani ulagači mogu pristupiti kineskom robnom tržištu.

Lansiranje Kine na naftno tržište je okončalo godine zastoja i kašnjenja od prvog pokušaja uvrštenja naftnih vrijednosnih papira vezanih za juan u zemlji 1993. godine.

Istodobno, lansiranje petro-yuana promatra se kao udarac američkom dolaru koji je posljednjih mjeseci oslabio.

Američki dolar je dominantna valuta namire za naftne ugovore (futurese). U ponedjeljak je “zelena valuta” zabilježila 16-mjesečno smanjenje u odnosu na japanski jen, ali je ostao nepromijenjen prema košarici od šest glavnih valuta.

Kineske vlasti navodno su ubrzale pokretanje ovih novih ugovora vezanih za juan usred sve rastućeg uvoza sirove nafte.

Prošle je godine zemlja nadmašila SAD kao svjetski uvoznik nafte. Dakle, ugovori ne samo da pomažu pri postizanju određene kontrole nad cijenama glavnih međunarodnih mjerila, već i promiču korištenje kineske valute u globalnoj trgovini.

Zelena valuta” (dolar) će postati slabija, čim drugi narodi pronađu vjerodostojnu alternativu, izjavilo je za RT Lee Ann Lee, profesor ekonomije i financija na Sveučilištu u New Yorku i autor knjige ‘Što SAD može naučiti od Kine’.

“To je više igra promjene mjesta na svjetskom vrhu vezno za SAD. Čim drugi narodi imaju vjerodostojnu alternativu američkom dolaru, mogu odbaciti dolare i prebaciti se na juan koji može izazvati dolarsku krizu. Ako se to dogodi, ne samo da će postojati inflacija od strane tarifa, već i poplava dolara kojeg nitko neće htjeti posjedovati” – rekao je Lee.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,