Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Mark Zuckerberg potiho prodavao svoje dionice prije najvećeg skandala u povijesti Facebooka vezanog za 50 milijuna korisničkih računa

Mark Zuckerberg potiho prodavao svoje dionice prije najvećeg skandala u povijesti Facebooka vezanog za 50 milijuna korisničkih računa

face-dioniceIzvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je uhvaćen u prodaji preko 1,14 milijuna dionica nekoliko dana prije nego što je u javnost došla afera tvrtke Cambridge Analytica

Dva tjedna prije nego što je cijena dionica Facebooka pala ovaj tjedan i prije nego je Facebook izgubio u par dana 50 milijardi dolara na vrijednosti, Zuckerberg se bavio insajderskom prodajom, prema Argus Researchovu Vickers Weekly Insideru.

U slučaju Facebooka, Zuckerberg i još jedan izvršni direktor prodali su dionice na cijenama koja je bile oko 20 dolara više nego one po kojoj su se trgovale početkom prošlog tjedna.

Analitičari ne upućuju na nešto neobično iza ove redovne prodaje. Međutim, obična količina se prodaje kada dionica ima podršku i kada nakon toga ne pada tako puno.

Dionice Facebooka pale ovaj tjedan sa 185 dolara na 159 dolara po jednoj dionici nakon skandala o prodaji povjerljivih podataka 50 milijuna korisnika sa ove društvene mreže potičući zabrinutost o privatnosti korisnika.

Ovo je jedan od najvećih padova dionice Facebooka u tako kratkom razdoblju i proteklih nekoliko godina.

“Insideri koriste pravilo 10b5-1 za prodaju na redovnoj bazi. Postoje trgovinski planovi koji se usvajaju, a zatim prodaju udjele metodološkim načinom” – rekao je Ben Silverman, direktor istraživanja na InsiderScoreu.

“Ne vidim povezanost između insajderske prodaje i vijesti koje su se dogodile u posljednjih nekoliko dana”.

Ipak, investitori i analitičari koji donose odluke o kupnji i prodaji na temelju odluka izvršnih direktora označili su te poteze vrlo čudnima s obzirom da na benigni status koji im tvrtka pokušavaju dodijeliti.

Tvrtke često nadoknađuju rukovoditelje sa dionicama, koje mogu prodati po vlastitom nahođenju ili u skladu s planiranim planom kako ih određuje Pravilo 10b5-1 Komisije za vrijednosne papire i burze.

Nakon Facebooka, najveći volumen insajderske prodaje dionica tijekom posljednja tri mjeseca bio je na RealPageu, Oritani Financial i Vonageu, od kojih je svaki prodavao više od pola milijuna dionica, prema podatcima Vickersa.

Zuckerbergova prodaja bila je daleko najveća po broju dinica. U rujnu je objavio planove za prodaju 35 do 75 milijuna dionica tijekom idućih 18 mjeseci za financiranje filantropskih planova.

On i njegova supruga, Priscilla Chan, obećali su donirati 99 posto udjela tvrtki Chan Zuckerberg Initiative, koja je usmjerena na liječenje bolesti i obrazovanje.

U posljednja dva tjedna, Zuckerberg je prodao 228.400 dionica 8. ožujka i 9. ožujka, 220.000 dionica 12. ožujka i 13. ožujka, a 245.400 dionica 14. ožujka, pokazuju podaci Vickersa.

To je ukupno nešto više od 1,14 milijuna dionica prodanih po prosječnoj cijeni od 183,81 dolara, za isplatu od gotovo 210 milijuna dolara. Od srijede, Zuckerberg je još uvijek držao gotovo 393,1 milijuna dionica, odnosno 13,53 posto cjelokupnog broja dionica, prema S&P Global Market Intelligence.

Facebook je odbio komentirati insajdersku prodaju i pad cijena dionica.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,