Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SYNGENTA ĆE MORATI PLATITI POLJOPRIVREDNICIMA 1,5 MILIJARDE DOLARA U POVIJESNOJ MASOVNOJ SUDSKOJ TUŽBI OKO GMO KUKURUZA

SYNGENTA ĆE MORATI PLATITI POLJOPRIVREDNICIMA 1,5 MILIJARDE DOLARA U POVIJESNOJ MASOVNOJ SUDSKOJ TUŽBI OKO GMO KUKURUZA

singen-polje1,51 milijarde dolara vrijedna nagodba je postignuta u nacionalnoj tužbi koja je podnesena na federalnom sudu u Kansasu zbog Syngentinog genetski modificiranog sjemena kukuruza

Vjeruje se da je to navjeća nagodba u poljoprivredi i najveći poljoprivredni spor u povijesti SAD-a.

Nagodba obuhvaća sve američke proizvođače kukuruza – poljoprivrednike i vlasnike udjela – kao i objekti za proizvodnju žitarica i postrojenja za proizvodu etanola diljem zemlje.

Syngenta je tužena zbog prodaje sjemena kukuruza pod nazivom Viptera američkim poljoprivrednicima počevši od 2011., prije nego što ga je Kina odobrila za uvoz kukuruza.

To je rezultiralo time da su američki poljoprivrednici kukuruza učinkovito bili blokirani na tržištu Kine sve dok ona nije u 2014. odobrila taj kukuruzni soj.

Parnični postupak vode četiri odvjetnika koji su imenovani od strane suca i vijeća od strane Suda – William Chaney iz Gray Reed & McGraw LLP, Patrick Stueve iz Stueve Siegel Hanson LLP, Don Downing od Gray, Ritter & Graham, PC i Scott Powell iz Hare Wynn Newell & Newton.

Četiri supredsjedatelja su dala izjavu za javnost: “Vrlo smo zadovoljni ovim ishodom. Američki kukuruzni poljoprivrednici i srodne tvrtke pretrpili su ekonomsku štetu i ovo rješenje će pružiti pravednu naknadu za njihovu štetu. To je pravedan rezultat za sve uključene u ovu tužbu.”

Tko je uključen u ovu sudsku nagodbu oko Syngentinog GMO sjemena?

Svi uzgajivači kukuruza, sva postrojenja za preradu žitarica i proizvodnju etanola diljem zemlje – kako je definirano u nagodbi i koji se odluče ostati u nagodbi – pokriveni su ovom nagodbom, uključujući sve poljoprivrednike iz SAD-a koji su se isključili iz prethodne parnice sa kompanijom Syngenta.

Ovi poljoprivrednici, kao i svi zemljoradnici koji sade kukuruz širom zemlje, pokriveni su ovim rješenjem nagodbe i moraju podnijeti zahtjev za dobivanje naknade.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,