Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ZNANSTVENICA KOJA JE RADILA NA CJEPIVU GARDASIL: Cjepivo je riskantnije od dobivanja raka vrata maternice

ZNANSTVENICA KOJA JE RADILA NA CJEPIVU GARDASIL: Cjepivo je riskantnije od dobivanja raka vrata maternice

lijecnica-dianeJedna od vodećih znanstvenica koja je radila na proizvodnji cjepiva Gardasil za kompaniju Merck, liječnica Diane Harper, tvrdi da je cjepivo riskantnije od stvarnog dobijanja karcinoma

Usred javnih dvojbi o sigurnosti HPV cjepiva Gardasil, jedna od vodećih istraživačica lijeka kompanije Merck govori o njegovim rizicima, prednostima i agresivnom marketingu, piše CBSNews.

Prema riječima dr. Harpera, mlade djevojke i njihovi roditelji trebaju biti upozoreni prije primanja cjepiva.

Dr. Harper je pomogla razviti i provesti studije sigurnosti i djelotvornosti II. i III. faze kako bi kompanija odobrila Gardasil i autorizirala mnoge objavljene znanstvene radove o tome. Također je bila i plaćeni govornik i konzultant kompanije Merck.

Vrlo je neobično da istraživač javno kritizira lijek ili cjepivo kojem je pomogla da se odobri.

Dr. Harper se pridružila brojnim zaštitnicima potrošača, zagovarateljima sigurnosti cjepiva i roditeljima koji propituju profil rizika i koristi cjepiva.

Kaže da podaci dostupni za Gardasil pokazuju da ono traje samo pet godina i nema podataka koji pokazuju da ono i dalje djeluje nakon pet godina.

Time se postavljaju pitanja o preporukama CDC-a da se niz cjepiva da djevojkama u dobi od 11 godina.

“Ako cijeplimo 11-godišnjakinje i zaštita ne traje više od 5 godina … imamo štete od nuspojava, malih, ali stvarnih, bez ikakve koristi”, kaže dr. Harper.

“Prednost za javno zdravlje ne postoji, nema smanjenja raka vrata maternice, samo se odgađa, osim ako zaštita traje najmanje 15 godina, a više od 70% svih spolno aktivnih žena svih dobnih skupina je cijepljeno.”

Ona je također naglasila da su nakon uporabe HPV cjepiva Gardasil zabilježene dovoljno ozbiljne nuspojave da bi cjepivo moglo biti opasnije od raka grlića maternice kojeg je zapravo trebao spriječiti.

Rak grlića maternice se obično može potpuno izliječiti kada se otkrije ranije kroz normalno Pap skeniranje.

Dr. Scott Ratner i njegova supruga, također liječnica, izrazili su sličnu zabrinutost kao i dr. Harper u intervjuu za CBS News prošle godine. Jedna od njihovih tinejdžerskih kćeri postala je ozbiljno bolesna nakon njezine prve doze Gardasila.

Dr. Ratner kaže da bi bilo bolje da je njegova kćerka dobila rak grlića maternice nego da se cijepila.

“Moja je kći koja je bila talentirana igračica lakrosa, sada je postala pacijent ovisan o steroidima i dijagnozom autoimunog miofascitisa. Morao sam se zapitati zašto sam dopustio mojoj najstarijoj od troje kćeri da dobije neprovenjeno cjepivo protiv nekoliko vrsta sojeva virusa koji se mogu riješiti učinkovitije.”

Merck i centri za kontrolu i prevenciju bolesti izjavljuju da je sigurnost i učinkovitost Gardasil-a na dobroj razini, te daju odgovarajuća upozorenja, upozoravajući na bol na mjestu cijepljenja i rizik od pada u nesvijest nakon cijepljenja.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association otkrila je da ukupan rizik nuspojava kod Garasila ga čini usporedivim s drugim cjepivima, ali Gardasil uzrokuje veću učestalost pojave krvnih ugrušaka.

Merck kaže kako i dalje ima povjerenja u Gardasilov sigurnosni profil. Merck također kaže da će analizirati pojave slučajeva ALS-a, obično poznatog kao Lou Gehrigova bolest koju primatelji cjepiva dobivaju nakon cijepljenja.

Prema dr. Harperu, procjenjivanje prave štetne pojave rizika od cjepiva Gardasil i uspoređivanje s rizikom od raka vrata maternice može biti varljivo i složeno.

“Broj žena koje umiru od raka grlića maternice u SAD-u svake godine je mali, ali stvaran. Mali je zbog uspjeha programa Pap skeniranja.”

“Rizici ozbiljnih štetnih događaja uključujući i smrt su prijavljeni nakon korištenja Gardasila i iznosili su 3,4 / 100,000 doza, što je zapravo i stopa smrtnosti od raka vrata maternice. Gardasil je povezan s barem toliko ozbiljnih štetnih događaja kao što su smrt u usporedbi sa pojavom raka grlića maternice koja se razvija svake godine.

Dr. Harper se slaže sa kompanijom Merckom i CDC-om da je Gardasil siguran za većinu djevojaka i žena. No, kaže kako do sada objavljene nuspojave zahtijevaju potpunije otkrivanje pacijenata.

Kaže kako bi trebalo reći da zaštita od cijepljenja možda neće trajati dovoljno dugo da pruži zaštitu od raka i da bi njezine nuspojave – “male, ali stvarne” – mogle biti češće od raka grlića maternice.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,