Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD U ŠOKU: Zastupnici parlamenta traže od Francuske povratak ‘neovisnosti od NATO-a’

SAD U ŠOKU: Zastupnici parlamenta traže od Francuske povratak ‘neovisnosti od NATO-a’

francuska-natoU programu stranke La France Insoumise, su također uključena i ova dva zahtjeva: povlačenje zemlje iz NATO-a i normalizacija odnosa s Rusijom

Francuska mora potvrditi svoju neovisnost od NATO-a – zatražila je skupina zastupnika koja je inicirala unošenjem takvog amandmana u tekst nacionalne vojne strategije

Tko stoji iza ove inicijative i kolika je vjerojatnost da prođe kroz francuski parlament? A ako prođe – znači li to da se Francuzi vraćaju na put generala De Gaullea?

Autori amandmana, u svom objašnjenju, napisali su ovo:

“Unija NATO-a vodi ratoboransku politiku i ne poštuje međunarodno pravo. Upravo zato Francuska mora potvrditi svoju stratešku neovisnost od saveza čija su se miješanja u unutarnje stvari zemalja – primjerice, u Afganistanu i Libiji – završavala neopisivim kaosom, jačanjem terorizma, razaranjem gradova i nestajanjem cijelih država sa karte svijeta”.

Također su upozorili da je implementacija američke vojske na teritoriju Francuske dovela njihovu zemlju u potpunu ovisnost o Sjedinjenim Državama.

Amandman su podnijeli zastupnici lijeve stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska), čiji lider Jean-Luc Melenchon je bio kandidat na posljednjim predsjedničkim izborima.

U programu La France Insoumise, su također uključena i ova dva zahtjeva: povlačenje zemlje iz NATO-a i normalizacija odnosa s Rusijom.

Melenchon je – podsjetimo se – bio četvrti na predsjedničkim izborima, nakon što je prestigao kandidata socijalista, a iza Marine Le Pen nije puno zaostao.

Melenchonova stranka u nacionalnom parlamentu ima 17 zastupnika. Zato je malo izgleda da će amandman biti prihvaćen u parlamentu.

Međutim, “degaulleistički čuvar NATO-a” ima mnogo širu podršku u francuskoj javnosti.

Francuska je 1949. godine bila jedna od osnivača saveza, ali je 1966. godine napustila svoje vojne strukture i ostala je samo u političkom smislu.

Reintegracija u vojnu strukturu Zapadnog pakta započela je za vrijeme vladavine socijaliste Francois Mitterranda.

Proces je nastavio degaullolist Jacques Chirac, a potpuni povratak se dogodio tijekom predsjedanja Nicolas Sarkozyja.

Pod Francois Hollandeom, Francuska je postala četvrti sponzor saveza, a njezini vojnici čine sedam posto svih njezinih kontingenata.

Emmanuel Macron i njegova vlada izveli su u veljači plan kojim će Francuska podići svoje vojne rashode za 300 milijardi eura tijekom sljedećih sedam godina.

Sada, međutim, službeni Pariz nije protiv “europske vojske”, a utjecajni list Le Figaro objavio je: “I Europa želi da se na planu obrane oslobodi ovisnosti od Sjedinjenih Država”.

Macron ne kaže da NATO blok treba raspustiti, ali nije protiv “europske vojske” koja bi postojala paralelno sa savezom.

Jasno se identificira kontinentalna europska linija koja – barem u prvoj fazi – ne isključuje euroatlantsku.

Macron je za Državu-Europu, a neki u tome vide skrivene “napoleonske ambicije” …
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,