Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Papa Franjo pomilovao svećenika zaraženog HIV-om koji je priznao da je silovao 30 mladih djevojaka u dobi između 5 i 10 godina

Papa Franjo pomilovao svećenika zaraženog HIV-om koji je priznao da je silovao 30 mladih djevojaka u dobi između 5 i 10 godina

papa-joseHIV pozitivan katolički svećenik koji je priznao silovanje 30 djevojaka u dobi između 5 i 10 godina stari je oslobođen od strane pape Franje

Svećenik, Jose Garcia Ataulfo, oslobođen je od svake pogrešne radnje i neće se suočiti s kaznenim prijestupima unatoč činjenici da je znao da je zaražen HIV-om kada je silovao mlade djevojke.

Majka jedne žrtve svećenika napisala je pismo Franji u kojem ga je pitala da se sastane s njom u Rimu kako bi razmotrili slučaj, ali ju je Vatikan izbacio, jer kako kaže da je taj “slučaj zaključen”.

Ataulfo je priznao da je seksualno zlostavljao više od dvadesetero djece, od kojih su mnoga bila autohtone mlade djevojke iz Oaxake, države južnog Meksika poznate po velikoj autohtonoj populaciji.

Zbog značajnog utjecaja koju Katolička crkva ima u Meksiku, svećenik neće biti suočen sa kaznenim progonom za svoje zločine na područjima naseljenog autohtonim etničkim skupinama.

Izvještaj koji se prvi put pojavio na časopisu Urgente24.com na španjolskom jeziku, kaže da je svećenik bio “oslobođen bilo kakvog zloporabe položaja” od strane Meksičke nadbiskupije i Vatikana.

Prema Urgente24.com, samo dvije od trideset žrtava silovanja su istupile i povukle optužbe.

Prema Daily Mailu, seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika – i kasnije prikrivanje biskupa i drugih crkvenih dužnosnika – bilo je široko rasprostranjeno u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države.

Pitanje je došlo u javnost 2002. godine kada je Boston Globe otkrio koliko je lokalna nadbiskupija zaštićena u prikrivanju zlostavljanja svećenika koja su otkrivena javnosti iako je znala da predstavlja opasnost za mlade župljane.

The Globe expose, koji detaljno objašnjava slučajeve zlostavljanja koji se broje u tisućama tijekom nekoliko desetljeća, nadahnuo je druge žrtve da se pojave u javnosti, što je dovelo do lavine tužbi i kaznenih progona.

Ne samo da se pojavila poplava tužbi u SAD-u, već je i Katolička crkva bila prisiljena suočiti se s predmetima u drugim zemljama, uključujući i Meksiko.

Godine 2004. Vatikan je ponovno otvorio prethodnu istragu protiv Marciala Maciela, koji je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika, kao i dobivanje šestero djece sa tri različite žene.

Iako su optužbe obuhvaćale desetljeća rada i opseg njegovih zločina je bio poznat crkvenim dužnosnicima, tek u 2006. godini Vatikan je prisilio Maciela, jednog od svojih najmoćnijih svećenika, da se povuče iz aktivne službe.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , ,