Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OTKRIVENO: Infuzija slane otopine u bolnici uzrokuje zatajenje bubrega

OTKRIVENO: Infuzija slane otopine u bolnici uzrokuje zatajenje bubrega

infuzijaInfuzija slane otopine ima širok raspon medicinske priamjene, međutim nova su istraživanja pokazala da prebacivanje sa infuzije slane otopine na drugu intravenoznu tekućinu može napraviti veliku razliku u životima bolesnika

Osim smanjenja broja slučajeva zatajenja bubrega, korištenje nečega drugoga osim fiziološke otopine može također poboljšati izglede za preživljavanje pacijenta.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt izvršili su dvije različite studije između 2015. i 2017. godine.

Prva je uključivala više od 13.000 bolesnika koji su primljeni na hitnu pomoć. Druga studija uključivala je preko 15.000 pacijenata na intenzivnoj njezi. U obje studije, pacijenti su dobili ili infuziju slane otopine ili uravnoteženih kristaloida.

Za bolesnike na hitnoj pomoći, fiziološka otopina i uravnoteženi kristaloidi nisu imali utjecaja na smanjeni broj dana u bolnici. Međutim, istraživači su otkrili da su bolesnici koji su primili uravnotežene kristaloide imali manju vjerojatnost da će imati bubrežne komplikacije (4,7% prema 5,6%) u roku od mjesec dana.

Sličan učinak zabilježen je kod bolesnika na intenzivnoj njezi. Od 7.942 pacijenata koji su primili uravnotežene kristaloide, samo 1139 ili 14,3 posto je imalo probleme sa bubrezima. Za usporedbu, oko 1211 od 7.860 pacijenata na infuziji slane soli, odnosno 15.4% je imalo problema.

Neprekidna bubrežna disfunkcija bila je istaknuta kod pacijenata koji su primili infuziju slane otopine (6,6 posto u odnosu na 6,4 posto). Štoviše, oni pacijenti koji su primali slanu otopinu imali su veću stopu smrtnosti u bolnici (11,1 posto) kada su uspoređeni sa onima koji su primali uravnotežene kristaloide (10,3 posto).

Osim niže incidencije zatajenja bubrega i smrti, uravnotežena otopina je imala veće koncetracije otopine klora i natrija koje su bile puno bliže prirodnoj razini u krvi nego infuzija otopine soli. Veće koncentracije natrija i klorida u fiziološkoj otopini čine ga skoro pa identičnom sa kuhinjskom soli.

Istraživači su procijenili da zamjena infuzije slane otopine može smanjiti broj slučajeva godišnjeg zatajenja bubrega u SAD-u za čak 100.000. Štoviše, čak 70.000 života može se spasiti tako da se primjeni ova jednostavna promjena.

“Mala razlika za pojedine pacijente, ali značajna na razini populacije. Svake godine u Sjedinjenim Državama milijuni pacijenata dobivaju intravenozne tekućine”, rekao je autor studije dr. Wesley Self.

“Kada pogledate milijune i milijune pacijenata koji dobivaju infuziju svake godine u SAD-u, razlika od 1 posto za svakog pacijenta počinje biti veliki broj kad ga umnožite sa milijun.”

Dodao je: “Postoje desetine ili stotine tisuća pacijenata koji će se poštedjeti smrti ili teških problema s bubrezima kada im se da uravnotežena tekućina umjesto slane otopine.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,