Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Velika urota: Izraelci su ubijali iranske nuklearne znanstvenike

Velika urota: Izraelci su ubijali iranske nuklearne znanstvenike

iran-znanstveniciNetanyahu je, navodno, čak zagovarao otvoreni rat s Iranom radi njihovog nuklearnog programa

“Potpuni striptiz svih strana”, tako su plan kojim su htjeli osujetiti iranski nuklearni plan nazvali savjetnici tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha Jr. i tadašnjeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Ideja je bila kombinacijom sankcija ali i operacija unazaditi planove iranskog režima makar to značilo i krizu vlasti u toj državi. Ono što Amerikanci i CIA, tvrde, nisu znali jest da je Izrael, ili barem dio vladajućih struktura u Izraelu, odlučio pošto-poto, dakle i ubojstvima, zaustaviti program.

U periodu između 2010. i 2012. godine izveden je atentat i ubijeno je barem četvero iranskih znanstvenika – Masoud Alimohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad i Mostafa Ahmadi Roshan, a još nije do kraja jasno niti je li namjerno otrovan i Ardeshir Hosseinpour.

Operacija je, na jedan način, započela još 2003. godine kada su izraelske tajne službe sastavile 4-mjesečni plan kako spriječiti Iran da ikada sastavi nuklearno oružje.

Priča koja traje već 15 godina nastavlja se i sada paktom Donalda Trumpa i Benjamina Netanyahua koji su ponovno vrlo deklarativno složni u tome da Iran ne smije imati baš nikakav nuklearni program jer on zasigurno vodi u razvitak oružja.

Izrael vidi (i vidio je) tri rješenja problema, jedno je otvoreni rat i ‘osvajanje’ Irana. Drugi scenarij je iznutra srušiti iransku vlast, a treći je uvjeriti njihove političare da će trpiti veće gubitke ako razviju nuklearni program, no što će biti benefiti. Prva i druga opcija su, čak i za Izrael, relativno nerealistične.

Dok vladajući ne shvate da im se na više razina ne isplati razvijati program Izrael je odlučio pokrenuti niz akcija kojima će ‘lomiti’ njihove napore.

Dok smrt nekolicine znanstvenika objektivno ništa ne znači u razvoju programa, to su neprilike koje uspješno zakompliciraju izvedbu programa, doživljaj javnosti i izrazito uznemiriti sve one koji na projektu rade.

Osim ubojstava ‘akcija’ je uključivala i diplomatski pritisak, podršku manjinama u Iranu kao i političkoj opoziciji, disrupcija nabave i dostave sirovina za program, kao i sabotažu samih postrojenja.

To je uvjerljivo, kažu izvori bliski State Departmentu, najveća i najkoordiniranija diplomatska i vojna operacija da se zaustavi razvoj oružja za masovno uništenje u nekoj zemlji. Ciljano ubijanje znanstvenika Mossad je organizirao i izveo sam znajući da SAD nikada neće htjeti sudjelovati.

Na listi se našlo 15 imena vodećih znanstvenika. Nakon Hosseinpoura 2007. za kojeg su u Iranu uvjereni da je ubijen, u siječnju 2010. godine Masoud Alimohammadi ubijen je ispred svog doma u elitnom kvartu u sjevernom Teheranu.

Eksplozivna naprava bila je pričvršćena na vrata automobila. U studenom 2010. godine dva su motorista raznjela automobile tako što su naprave zaljepili za aute, udaljili se i onda ih aktivirali.

Majid Shahriari je ubijen dok je Fereydoon Abbasi-Davani sa suprugom uspio na vrijeme izaći iz automobila. Krajem 2010. postalo je jasno kako su napadi i sankcije usporili program, ali niti približno dovoljno, te se počeo pripremati vojni napad u srce Irana.

Nekadašnji šef Mossada, Meir Dagan, to je vidio kao samoubilački i izrazito štetan potez koji je išao u korist samo nekolicini konzervativnih političara koji bi preko toga skupljali glasove, a ne temeljen na državnom interesu.

Netanyahu i Ehud Barak su slični u jednome. Obojica misle da su najveći genijalci ikada. Netanyahu je jedini premijer u povijesti zemlje koji je bio u situaciji da su svi iz ureda obrane i tajnih službi bili jasno i glasno protiv njegovih odluka. Niti jedan političar nije svetac, ali svi, izuzev Bibija i Ehuda, su zemlju stavljali ispred osobnih interesa i emocija – rekao je Dagan.

Objasnio je i zašto bi otvorena vojna akcija bila pogubna.

Posljedice bi bile nesagledive. Da Izrael napadne Khomeini bi zahvalio Alahu da napokon ima izgovor za izbrisati Izrael s lica zemlje, te jasno i glasno reći ‘radi ovog nam treba nuklearna bomba kako bi se obranili od izraelskih napada’ – objasnio je Meir Dagan kojeg je Netanyahu faktički potjerao kada je Daganu istekao mandat.

Naslijedio ga je Dagan Pardo koji je nastavio s atentatima – Darioush Rezaeinejad ubijen je metkom u glavu, a Mostafu Ahmadi-Roshana je dočekala auto-bomba.

SAD i Obama su se jasno i glasno distancirali od ubijanja znanstvenika, a u isto su vrijeme s Iranom tajno pregovarali o prestanku nuklearnog programa u strahu da će Izrael napasti te da će regija još dodatno planuti, kao i tržište nafte.

Sve što je postignuto na tom planu pokušavaju razmontirati Trump i Netanyahu, na užas većine iz obavještajne zajednice.
 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,