Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » DRŽAVA KOJA JE OTJERALA DOLAR: Ovo više nema smisla!

DRŽAVA KOJA JE OTJERALA DOLAR: Ovo više nema smisla!

iran-dolar-sadTeheran je najavio da narudžbe za kupovinu zasnovane u američkoj valuti više neće biti dozvoljene kroz uvozni postupak

Prema lokalnim iranskim medijima, ova pravila su u skladu sa službenom zahtjevom Centralne banke Irana i posebno je namijenjena prema fluktuaciji tržišnih stopa američkog dolara.

Direktor Centralne banke Irana za devizne poslove i politiku Mehdi Kasreipour, navodi se u izjavi novinske agencije IRNA, kaže da je taj korak stupio na snagu od srijede, na osnovu uredbe upućene od strane Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine.

On je objasnio da to neće stvoriti velike probleme za trgovce, jer udio dolara u trgovinskim aktivnostima Irana nije visok.

Dugo vremena bankarski sektor Irana ne može koristiti dolar kao rezultat sankcija, rekao je Kasreipour.

Kao dio trgovinskog embarga, američkim bankama je zabranjeno da posluju sa Iranom.

S obzirom da je upotreba dolara zabranjena Iranu, a trgovci doslovno koriste alternativne valute u svojim transakcijama, više nema razloga za nastavak izdavanja faktura koje koriste dolar kao osnovnu valutu, dodao je Kasreipour.

Prema državnom dužnosniku, iranski trgovci bi trebali obavijestiti svoje dobavljače da promijene osnovnu valutu iz dolara u druge valute, tako da se uvozni dokumenti mogu obrađivati na ulaznim punktovima Irana.

Trgovci će također morati precizirati da li će nastaviti sa plaćanjem preko banaka ili mjenjačnica.
 
(avaz.ba)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,