Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » GLOBALNO ZAGRIJAVANJE U PROBLEMIMA: U Zagrebu ovako hladno nije bilo od kraja 19. stoljeća. Kada dolazi toplije vrijeme?

GLOBALNO ZAGRIJAVANJE U PROBLEMIMA: U Zagrebu ovako hladno nije bilo od kraja 19. stoljeća. Kada dolazi toplije vrijeme?

zima-hrvatskaVal sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, zbog zimskih uvjeta, promet je i dalje zabranjen na autocesti A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, pa za ta vozila trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti u smjeru Rijeke i obratno.

U Rijeci i Splitu od sredine 20. stoljeća, a u Zagrebu čak od kraja 19., temperatura zraka nije bila tako niska kao ovih dana. Temperaturni minusi koji su noćas izmjereni diljem zemlje su: -17°C Sveti Jure na Biokovu i Sljeme, -15°C Gospić, – 11°C Karlovac, – 8°C Zagreb, – 4°C Split te – 1°C Dubrovnik i Lastovo, javlja HRT.

Vrhunac hladnog vala očekuje se danas i sutra, kada će temperature biti još niže, ali srećom osjećaj hladnoće neće pojačavati jak vjetar.

Stiže zatopljenje, ali i novi problemi

Krajem tjedna stiže zatopljenje zbog čega bi se snijeg mogao naglo topiti i stvoriti nove probleme. Iz Crvenog križa pozivaju sve koji se nemaju gdje skloniti da se jave u najbliže prihvatilište i ne izlažu opasnosti od smrzavanja.
 

 
Idući tjedan donosi mnogo ugodnije temperature, primjerenije ovom dijelu godine. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a u ponedjeljak i utorak će se dnevne temperature na kopnu penjati i do 10 Celzijevih stupnjeva, a jutarnje će porasti iznad ništice.

Popularni servis Severe Weather Europe objavio je animaciju za idućih deset dana na kojoj je vidljivo da će polarni val nakon četvrtka postupno napuštati naše krajeve, pri čemu će temperature iz dana u dan rasti. Hladna polarna masa zadržat će se samo na sjeveru Europe.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 milijuna prostornih metara plina.
 

 
(index.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , ,