Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ANKETA RAZOTKRILA ŠOKANTNU ISTINU: Svaka osma žena u Francuskoj je bila silovana

ANKETA RAZOTKRILA ŠOKANTNU ISTINU: Svaka osma žena u Francuskoj je bila silovana

francuska-zenaŠokantno novo istraživanje francuskih žena otkrilo je da je oko 12 posto njih silovano barem jednom u životu

Oko 43 posto ispitanica je također reklo da su seksualno fizički uznemiravane bez njihovog pristanka.

Istraživanje koje je proveo istraživački centar iz Pariza, Fondacija Jean Jaures, ispitalo je 2.167 žena koje su procijenile učestalost i stavove prema seksualnom nasilju u zemlji.

Alarmantni rezultati su pokazali da je više od polovice sudionika (58 posto) podvrgnuto zabrinjavajućim prijedlozima.

Studija je analizirala različite oblike seksualnog zlostavljanja, od pornografskih poruka poslanih putem e-pošte ili SMS-a, do cyber-uznemiravanja i gestama sa seksualnim konotacijama. U izvješću se ističe “složena, ponavljajuća i kumulativna priroda ove vrste nasilja među zabrinutim ženama”.

Nadalje, anketa je pokazala da je većina žena koje su prijavile takvo zlostavljanje doživjele to nekoliko puta u životu. Seksualno zlostavljanje bilo koje vrste može uzrokovati “teške posljedice i dugoročne posljedice na žrtve” – navodi se u izvješću.

Poput pokreta #MeToo, francuske se žene osjećaju osnaženima holivudskom odmazdom protiv filmskog mogula Harveya Weinsteina, u tome da podijele svoja iskustva na društvenim medijima pod hashtagom “#BalanceTonPorc”.

Međutim, nekoliko istaknutih francuskih žena, uključujući model Laetitia Castu i glumicu Catherine Deneuve su kritizirale pokrete zbog njihovog rastućeg radikalizma koji žene pretvaraju u žrtve i po prijekom postupku kažnjavaju ljude za prijavljena zlodjele bez da im se pruži prilika za obranu.

Francuska ministarica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa iznijela je planove za sprječavanje seksualnog nasilja i uznemiravanje.

Nove mjere uključuju uvođenje novčane kazne od 90 eura na licu mjesta, produljenje vremena u kojem bi seksualno zlostavljana djeca mogla podnijeti službenu žalbu i pojačavanje zakona koji zabranjuje seks sa maloljetnicima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,