Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ALKOHOL ŠTETI MOZGU I VIŠE NEGO ŠTO MISLIMO, A MARIHUANA GA OSTAVLJA NEOZLIJEĐENIM

ALKOHOL ŠTETI MOZGU I VIŠE NEGO ŠTO MISLIMO, A MARIHUANA GA OSTAVLJA NEOZLIJEĐENIM

marihuana-mozakČini se da alkohol (i kofein, nikotin i ostali opijati) predstavlja elitinu legalnu drogu za mase, a tek nedavno su istraživači otkrili prave i štetne učinke alkohola

Redovita i teška uporaba alkohola nije samo otrovna za jetru, već ima realne i mjerljive posljedice za mozak.

Brojne nedavne studije također su istražile posljedice utjecaja kanabisa na mozgu odraslih i adolescenata. Neke, poput ove nedavne studije sa Sveučilišta Colorado, uspoređivale su posljedice alkohola i kanabisa na mozak odraslih i adolescenata.

Točnije, studija uspoređuje veličinu sive tvari i integritet bijele tvari u mozgu tijekom kronične uporabe alkohola kod tinejdžera i odraslih mozgova; i veličinu sive tvari i integriteta bijele tvari mozga pri konzumiranju kanabisa kod tinejdžera i odraslih mozgova.

Nova studija tvrdi da alkohol više šteti mozgu od marihuane.

Koristeći postojeće podatke o slikama na kojima su prikazani učinci alkohola i marihuane na mozak, znanstvenici na Sveučilištu Colorado otkrili su da marihuana ne utječe na veličinu ili cjelovitost moždane bijele i sive tvari.

Izvješća za alkohol su bila u potpunoj suprotnosti. Čak i nakon godina izloženosti, marihuana nije utjecala na mozak.

Profesor Kent Hutchinson navodi:

Dok marihuana također može imati neke negativne posljedice, definitivno nije ni blizu negativnih posljedica alkohola.

Doista, kronična uporaba alkohola kod obe skupine, tinejdžera i odraslih, izazvala je negativne asocijacije sa širenjem sive tvari u mozgu. Što se tiče bijele tvari, samo je kod odraslih mozgova ona bila značajno promijenjena.

Kanabis je ostavio neoštećnim mozak kod tinejdžera i odraslih. Siva tvar i integritet bijele tvari sačuvani su čak i nakon dugotrajne upotrebe kanabisa.

Druge nedavne studije pokazale su da uporaba kanabisa zapravo štiti jetru od oštećenja alkohola, a alkohol je deset puta smrtonosniji od kanabisa kod vozača u prometu.

Tijekom vremena, alkohol iskorištava atrofiju hipokampusa koji je važan centar za pamćenje i emocije. Prijevod? Loše vijesti za vaše emocionalne odnose i karijeru! (NB)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,