Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Libanon je pod svaku cijenu spreman za sveopći rat sa ‘izraelskom agresijom’

Libanon je pod svaku cijenu spreman za sveopći rat sa ‘izraelskom agresijom’

libanon-izraelLibanonska vojska ponovno je potvrdila svoju spremnost da se suoči sa “izraelskom agresijom” kroz sva sredstva na raspolaganju ukoliko tekući sporovi i već napeti odnosi između susjeda eskaliraju u oružani sukob

„Ponovno potvrđujemo da je izraelski neprijatelj prekršio prava libanonskog suvereniteta i proveo njegovo sveto pravo na iskorištavanje svih naših ekonomskih resursa” – rekao je general Joseph Aoun, prenosi list Libanonska vojska.

“Vojska neće štedjeti bilo kakvu metodu uz pomoću koje ćemo se suočiti sa izraelskom agresijom, bez obzira na posljedice.”

Ranije ovog mjeseca, Libanon je potpisao svoje prve ugovore za istraživanje dviju offshore zona za naftu i plin. Jedna od parcela uključivala je prava na istraživanja za tzv. Block 9, trokut obale površine oko 860 četvornih kilometara – na koji Izrael polaže pravo.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman opisao je taj potez kao “vrlo provokativan”, ističući kako se Blok 9 nalazi pod suverenitetom Tel Aviva.

Kako Izrael nastavlja ostvarivati​svoja prava na kontinentalnoj polici, konzorcij međunarodnih energetskih tvrtki, uključujući talijansku tvrtku Eni, francuski Total i ruski Novatek, već su dobili odobrenje od Beiruta da istraže dva bloka obale.

Prošlog tjedna čelnik Hezbollaha, Hassan Nasrallah, izrazio je spremnost za napade na izraelske operacije nafte i plina u Levantovom slivu Mediterana, ako to od njega zatraži libanonsko vijeće obrane.

Usred eskalacije graničnog spora američki diplomati pokušavaju posredovati između dva protivnika.

Američki državni tajnik Rex Tillerson posjetio je Libanon prošlog četvrtka. U međuvremenu, pomoćnik državni tajnik David Satterfield radi sa izraelskom stranom kako bi spriječio prekograničnu vojnu akciju.

Međutim, Hezbollah je odlučno odbacio sve napore SAD-a u nagodbi sa Nasrallahom, ističući kako je “nafta bogatstvo za sve libanonce”.

Usred aktualnog spora, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je na mogućnost neposrednog sukoba između Izraela i Libanona, ističući kako je “ponekad dovoljna iskra za početak ovakvog sukoba”.

„Najgore noćna mora će se ostvariti ako postoji izravna konfrontacija između Izraela i Hezbollaha … nivo razaranja u Libanonu bi bio apsolutno poražavajući, tako da postoje glavne točke zabrinutosti oko ove situacije”, rekao je glavni tajnik UN-a Guterres u ponedjeljak.

Izraelske napetosti s Libanonom su eskalirale na neviđenu razinu od rata 2006. godine. Izraelska izgradnja graničnog zida i njezini napadi na Hezbollah i Iran dodatno su pogoršali napetosti.

Izrael je opetovano izjavio da je spreman poduzeti mjere kako bi spriječio transport naprednog oružja do Hezbollaha preko Sirije. U nedjelju je premijer Benjamin Netanyahu optužio Iran da “proždire široke obrise Bliskog istoka” kroz svoje proxije, uključujući i Hezbollah u Libanonu.

Tel Aviv vjeruje da je tijekom godina Hezbollah, uz Iran, prikupio preko 150.000 raketa sposobnih za napad na Izrael. 10. veljače je Izrael izvršio najveću operaciju zračnih snaga u posljednjih 30 godina protiv iranskih ciljeva u Siriji.

Ako sljedeći rat izbije, Izraelske obrambene snage (IDF) će odgovoriti sa “maksimalnom snagom u najkraćem vremenskom razdoblju” – rekao je general bojnik Nitzan Alon, šef operacija IDF-a, za Army Radio.

“Godina 2018. ima potencijal za mnoge eskalacije, ne nužno zato što obje strane to žele pokrenuti, već zbog postupnog pogoršanja odnosa. To nas je potaknulo da podignemo razine spremnosti„ – rekao je Alon.

“Ako sljedeći rat doista izbije, bit će grub. Ali, prije svega, bit će grub za drugu stranu”, upozorio je Alon. “Mislim da niti jedan izraelski građanin ne bi želio zamijeniti mjesta sa libanonskim državljanima tijekom sljedećeg rata”.

Posljednji veliki sukob između Izraela i Libanona izbio je 2006. godine. Vojni sukob, poznat kao Drugi Libanonski rat u Izraelu i srpanjski rat u Libanonu, trajao je 34 dana, i završio prekidom posredovanjem UN-a.

Sukob je odnio živote 1191 libanonskih građana i ostavio više od 4.400 ranjenih, prema lokalnim dužnosnicima, navodi izvješće UN-a. Više od 900.000 Libanonaca moralo je pobjeći iz svojih domova zbog neprijateljstava. Izrael je, kako se izvješćuje, izgubio manje od 200 ljudi u sukobu, prema različitim izvorima, a većina su bili vojnici izraelske vojske.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,