Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Britanac uhićen zbog optužbi za terorizam … zato jer se borio protiv ISIS-a

Britanac uhićen zbog optužbi za terorizam … zato jer se borio protiv ISIS-a

britanac-vojskaMuškarac iz Velke Britanije će biti optužen za terorističke prijestupe u borbi protiv terorista Islamske države u Siriji

Aidan James iz Merseysidea je uhićen u zračnoj luci Liverpool nakon povratka u zemlju 14. veljače. 27-godišnjaka iz Formbya se tereti za niz slučajeva pripreme terorističkih djela i dva slučaja prisustva na mjestu koje se koristi za teroristički trening.

James će se teretiti za borbu sa kurdskim snagama u Siriji, što domaće vlasti smatraju mogućim kršenjem zakona o terorizmu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Muškarac će se pojaviti uskoro na sudu Westminster Magistrates Courtu.

Slike Jamesa prikazuju oca jednog djeteta kako nosi vojnu odoru ukrašenu oznakama većinske sirijske kurdske milicije, Jedinice za zaštitu ljudskih prava (YPG).

YPG je bio jedan od najučinkovitijih terenskih vojnih sila protiv ISIS-a, koja je pomogla osloboditi Mosul prošlog ljeta.

James koji je drugi Britanac koji ima veze sa kurdskom milijcijom YPG, sljedeći tjedan se mora pojaviti na sudu zbog optužbi za terorističke prijestupe.

Oni koji su išli se boriti protiv takozvanog kalifata u Iraku i Siriji, uhićeni su nakon povratka.

Policija za borbu protiv terorizma pokušala je pratiti povratnike kroz vladin program pod nazivom “Prevent”, koji se, ironično, uglavnom koristi za procjenu britanskih građana koji su se borili na strani terorista ISIS-a, nakon povratka kući.

Od 2015. godine vlada je upozorila one koji su putovali u Siriju i Irak, ako se upuste u sukob, da će biti biti suočeni sa pravnim posljedicama. Borci su opravdavali svoje postupke govoreći kako se bore na istoj strani kao i zapadna koalicija koja pokušavaa uništiti ISIS.

Volonter YPG-a i britanski vojnik James Matthews (43) iz Bristola se tereti za slične prekršaje kao i James, odnosno optužbi da je pohodio mjesto ili mjesta u Iraku i Siriji gdje je obuka bila osigurana “u svrhu priprema djela terorizma.”

YPG je vojno podržan od strane SAD-a, koji je pružio oružje za grupu i vojnu pomoć u njihovoj uspješnoj borbi protiv ISIS-a.

Zbog YPG-ovog kurdskog utjecaja, oni su u najnovije vrijeme napadani od strane turskih snaga, koji ih smatraju da su podružnica Kurdistanske radničke stranke (PKK).

U slučaju Matthewsa, sutkinja Emma Arbuthnot je rekla: “Ovo je vrlo neobičan slučaj. To je zasigurno prvi slučaj sa kojim se ovaj sud bavi, u brojnim drugim navodnim slučajevima terorizma.”

On će se pojaviti pred sudom 1. ožujka u slučaju koji će vjerojatno postaviti presedan za one slučajeve koji slijede. (RT)
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,