Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Svi nizozemski građani će po novom zakonu postati donori organa, osim ako se pojedinačno ne izjasne

Svi nizozemski građani će po novom zakonu postati donori organa, osim ako se pojedinačno ne izjasne

donor-nizozemskaNizozemski građani će uskoro primiti pisma od državnih institucija u kojima će ih se upitati žele li se staviti na popis za donaciju organa. Oni koji ne odgovore dva puta automatski će biti dodani na listu donora, budući da je Nizozemska donijela novi zakon o donorima

Nizozemski senat je u utorak glasovao o zakonu koji će sve građane iznad 18 godina starosti smatrati potencijalnim donorima organa, osim ako osoba izričito izjasni svoje neslaganje.

Novi zakon je usko prošao u gornjem domu parlamenta sa 38 naprema 36 glasova.

Zakon je već dobio zeleno svjetlo sa većinom glasova od jednog glasa prije više od godinu dana u Zastupničkom domu.

Poznat pod nazivom Aktivni registar donora (ADR), novi će sustav stupiti na snagu u ljeto 2020. godine, kada će se stanovnici Nizozemske morati izjasniti.

Oni koji još nisu registrirani kao donori dobit će pismo koje će ih pozvati da odaberu između četiri opcije: da, ne, odlučit će moj najbliži rođak ili odlučit će određena osoba.

U slučaju da nema odgovora, drugo će pismo pomovo doći za šest tjedana. Ako osoba ne odgovori na drugo pismo, bit će “bez prigovora” dodana u registar donora organa.

Čak i ako osoba daje suglasnost, njihovi rođaci i dalje će imati konačni odgovor u tome da li se slažu sa sa željom pokojnika.

Građani će također moći promijeniti svoj odgovor u bilo koje vrijeme, onoliko često koliko bi željeli i odlučili hoće li donirati svoje organe ili ne.

Prema Dijkstrau, novi zakon će potaknuti ljude na svjesan izbor, oslobađajući njihove obitelji teških odluka u trenutku tuge.

Oko 60 posto nizozemskog stanovništva još se nije registriralo, potencijalno stavljajući teret na rođake, koji često odbijaju donaciju.

Nizozemska bubrežna zaklada pozdravila je glasovanje, nazvavši ga “velikom nadom za pacijente na listi čekanja za organe”. Zahvaljujući zakonu “stotine pacijenata će se vratiti životu i slobodi”, rekao je ravnatelj zaklade Tom Oostrom.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,