Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MAINSTREAM MEDIJI ŠUTE: Putin zadao udarac establišmentu i telefonskim razgovorom spriječio rat Izraela i Irana

MAINSTREAM MEDIJI ŠUTE: Putin zadao udarac establišmentu i telefonskim razgovorom spriječio rat Izraela i Irana

putin-telefonPredsjednik Rusije Vladimir Putin zaustavio je mogući rat Izraela i Irana telefonskim razgovorom s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom posle eskalacije tenzija tijekom vikenda, piše izraelski list Haaretz

U subotu popodne poslije drugog vala izraelskih zračnih napada na sirijske i iranske mete, visoki izraelski zvaničnici još uvek su razmatrali nastavak vojne akcije. Medjutim, diskusija se okončala ubrzo poslije spomenutog telefonskog razgovora.

Izraelski komentator taj razgovor opisuje kao “odlučujući i sudbinski jer je odmah zaustavio eskalaciju”. Komentator Haaretza zaključuje da je ruski predsednik omogućio prihvatljivo rješenje za obje sukobljene strane, navodeći da je to jasno ako se prate događaji.

Izrael je najprije u subotu rano ujutro oborio iranski dron za kojeg je tvrdio da je ušao na izraelski teritorij, a potom su izraelski borbeni zrakoplovi napali mjesto odakle je bespilotna letjelica lansirana.

Pri tome je oboren jedan izraelski avion, koji je pao na sjever Izraela, pa je uslijedio napad na 12 sirijskih i iranskih meta u Siriji.

Haaretz navodi da su izraelski napadi izazvali zabrinutost Moskve jer su napadane lokacije blizu područja gdje su razmješteni ruski vojnici i savjetnici, posebno u provinciji Homs.

Komentator Haaretza zaključuje da je stabilnost prevladala u regiji poslije razgovora Putina i Netanyahua i da je ponovo izbilo na videlo tko donosi odluke na Bliskom istoku, odnosno da je Rusija ta koja odlučuje kako će se stvari događati u regiji, dok su SAD “prisutno-odsutna” strana.

Sudeći po izjavi Kremlja objavljenoj nakon razgovora, Putin je pozvao Netanyahua da se suzdrži od poduzimanja koraka koji bi mogli dovesti do novih sukoba u regiji.

Izraelski sigurnosni establišment međutim i dalje procjenjuje da početak sukoba sa iranskim snagama samo pitanje vremena iako je ova runda neprijateljstava okončana.
 
(kurir.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,