Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NJEMAČKA I FRANCUSKA NAREDILE GLOBALNU ZABRANU BITCOINA

NJEMAČKA I FRANCUSKA NAREDILE GLOBALNU ZABRANU BITCOINA

bitcoin-zatvorNjemačka i Francuska su naredile potpunu globalnu zabranu kriptvaluta uključujući i Bitcoin, kako bi se održala dugoročna financijska stabilnost

U pismu ministarima financija G20, koje je potpisao francuski ministar financija Bruno le Maire i njegov njemački kolega Peter Altmaier – izjavili su kako Bitcoin predstavlja “značajan rizik” najvećim svjetskim bankama, piše RT.

Pridružujući se skupini regulatora koja poziva na potiskivanje kriptovaluta, francuski i njemački ministri financija su kazali kako bi digitalni tokeni “mogli predstavljati značajan rizik za investitore” i potencijalno narušiti dugoročnu financijsku stabilnost.

“S obzirom na brzo povećanje kapitalizacije tokena i nastanak novih financijskih instrumenata” temeljenih na njima, taj se razvoj treba pomno pratiti” – kazali su ministri.

Kriptovalute su “trenutačno u velikoj mjeri pogrešno označene kao “valute” u medijima i na internetu”, rekli su, dodavši kako “nedostatak jasnoće” o prirodi tokena “može samo potaknuti špekulaciju”.

Također su pozvali na veću zaštitu malih špekulativnih ulagatelja u kriptovalute, rekavši kako “nakupljanje pojedinačnih izloženosti takvim volatilnim tokenima može imati štetne posljedice za pogrešno informirane ulagače koji ne razumiju rizike kojima se izlažu”.

Ovaj tjedan upozorenja su izrazili regulatori i nadzornici iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS), Europske središnje banke (ECB) i Hong Kongove komisije za vrijednosne papire i futurese.

Članica Uprave ECB-a Yves Mersch izjavila je u četvrtak kako “kriptovaluta” nije “novac, niti će biti u doglednoj budućnosti”.

Bitcoin je “kombinacija mjehura, Ponzijeve sheme i katastrofe”, rekao je Agustin Carstens, šef BIS-a.

On je pozvao središnje banke da istisnu bitcoin i druge kriptovalute kako bi zaustavili izbjegavanje mainstream institucija, te nastanak “prijetnji financijskoj stabilnosti”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,