Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NJEMA─îKA I FRANCUSKA NAREDILE GLOBALNU ZABRANU BITCOINA

NJEMA─îKA I FRANCUSKA NAREDILE GLOBALNU ZABRANU BITCOINA

bitcoin-zatvorNjema─Źka i Francuska su naredile potpunu globalnu zabranu kriptvaluta uklju─Źuju─çi i Bitcoin, kako bi se odr┼żala dugoro─Źna financijska stabilnost

U pismu ministarima financija G20, koje je potpisao francuski ministar financija Bruno le Maire i njegov njema─Źki kolega Peter Altmaier – izjavili su kako Bitcoin predstavlja “zna─Źajan rizik” najve─çim svjetskim bankama, pi┼íe RT.

Pridru┼żuju─çi se skupini regulatora koja poziva na potiskivanje kriptovaluta, francuski i njema─Źki ministri financija su kazali kako bi digitalni tokeni “mogli predstavljati zna─Źajan rizik za investitore” i potencijalno naru┼íiti dugoro─Źnu financijsku stabilnost.

“S obzirom na brzo pove─çanje kapitalizacije tokena i nastanak novih financijskih instrumenata” temeljenih na njima, taj se razvoj treba pomno pratiti” – kazali su ministri.

Kriptovalute su “trenuta─Źno u velikoj mjeri pogre┼íno ozna─Źene kao “valute” u medijima i na internetu”, rekli su, dodav┼íi kako “nedostatak jasno─çe” o prirodi tokena “mo┼że samo potaknuti ┼ípekulaciju”.

Tako─Ĺer su pozvali na ve─çu za┼ítitu malih ┼ípekulativnih ulagatelja u kriptovalute, rekav┼íi kako “nakupljanje pojedina─Źnih izlo┼żenosti takvim volatilnim tokenima mo┼że imati ┼ítetne posljedice za pogre┼íno informirane ulaga─Źe koji ne razumiju rizike kojima se izla┼żu”.

Ovaj tjedan upozorenja su izrazili regulatori i nadzornici iz Banke za me─Ĺunarodna poravnanja (BIS), Europske sredi┼ínje banke (ECB) i Hong Kongove komisije za vrijednosne papire i futurese.

─îlanica Uprave ECB-a Yves Mersch izjavila je u ─Źetvrtak kako “kriptovaluta” nije “novac, niti ─çe biti u doglednoj budu─çnosti”.

Bitcoin je “kombinacija mjehura, Ponzijeve sheme i katastrofe”, rekao je Agustin Carstens, ┼íef BIS-a.

On je pozvao sredi┼ínje banke da istisnu bitcoin i druge kriptovalute kako bi zaustavili izbjegavanje mainstream institucija, te nastanak “prijetnji financijskoj stabilnosti”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,