Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Automobili bez vozača će se lako moći pretvoriti u vozila koja će namjerno ciljati i ubijati ljude

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Automobili bez vozača će se lako moći pretvoriti u vozila koja će namjerno ciljati i ubijati ljude

automobil-voznjaU zadnje vrijeme se jako puno priča o automobilima bez vozača i njihovog potencijala da mogu promijeniti način na koji ljudi koriste ceste već jako dugo vremena

Međutim, u nadi da mogu promijeniti stvari na bolje, postoje i neki razlozi za bojazan i za vašu sigurnost dok ste u njima.

To je zaključak koji nam je Zach Aysan, kanadski znanstvenik i stručnjak za kibernetičku sigurnost htio naglasiti.

On je u članku „Samosudarajući automobili” naglasio da za njega vožnja automobila bez vozača može biti izvor nadahnuća i znak da velike stvari uskoro dolaze, no važno je biti svjestan nekih negativnih posljedica koje bi mogle zadesiti društvo u cjelini jer tehnologija koja stoji iza njih je napokon došla u masovnu uporabu.

Da bi se razumio njegov sveobuhvatni stav prema tome, prvo je važno znati točno što su to automobili bez vozača.

On je rekao da se autonomni automobili, ili automatizirani automobili ne bi trebali uopće zvati automobili.

Zbog jedne stvari, a to je da automobili bez vozača imaju jednu fundamentalnu razliku od običnih automobila. A to je činjenica da su oni zapravo ne trebaju vozača, jer, naravno, oni mogu sami voziti.

U stvari čovjek uopće nije potreban da sjedi u konvencionalnom vozačevom sjedalu. Jednostavno nije potrebno uopće da muškarac ili žena zauzimaju prostor unutar samovozećeg automobila da bi on funkcionirao.

A kako je to moguće? Pa, uglavnom zato što su automobili bez vozača zapravo samo visoko napredna vozila, povezana sa internetom, opremljena računalima i GPS-om na četiri kotača.

A to je, prema Aysanu, glavni srž problema – računalni automobili su jednako ranjiv na hakiranje kao i većina ostalih vrsta računala.

„Potrebno je samo jedna ulazna točke koja nije pravilno osigurana kako bi se omogućio javni pristup”, rekao je Aysan.

„Obrana svih ulaznih točaka i trajna sigurnost istih, unatoč promjeni organizacijskih zahtjeva, osoblja i beskrajnih računalnih ažuriranja softvera knjižnica, je skoro pa nemoguća.”

Po njegovom mišljenju, to bi moglo završiti kao jedan od uzroka velikih problema za automobile bez vozača.

Ako skupina sa zlim namjerama nekako uspije pridobiti pristup i daljinski kontrolirati samo jednu samostalnu vožnju vozilom, mogli bi ga jednostavno i učinkovito pretvoriti u samonavodeću bombu, upozorava Aysan.

„Potpuno napunjeni automobil Tesla putuje više od 200 kilometara na sat te se može zabiti u kemijsku tvornicu, električne podsustave ili benzinsku postaju te bi mogao napraviti veću štetu od bombe koje su napravili teroristi na Bliskom istoku”, rekao je.

Sada zamislite da hakiraju grupu automobila, stotine njih. Ili tisuću.

Postoji i bolja strana, na sreću. Aysan kaže da postoji u velikoj mjeri zbrka u industriji, više od bilo kojeg stvarnog straha ili nesigurnosti.

Ukratko, vrata su širom otvorena za preventivne mjerama koje bi mogle pomoći u zaštiti od potencijalne opasnosti koje bi mogle nastati ako grupa hakera počene ciljati autonomna vozila. (NN)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,