Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » INŽENJERI DOBRO ČUVANOG NUKLEARNOG CENTRA UHIĆENI ZBOG RUDARENJA KRIPTOVALUTA NA SUPERKOMPJUTERU

INŽENJERI DOBRO ČUVANOG NUKLEARNOG CENTRA UHIĆENI ZBOG RUDARENJA KRIPTOVALUTA NA SUPERKOMPJUTERU

elektrana-bitcoinSnažno superračunalo koje se nalazi u ruskom istraživačkom nuklearnom objektu u ruskom gradu Sarovu je navodno bilo na meti par inženjera koji su ga željeli koristiti za rudarenje kriptovaluta

„Došlo je pokušaja nesankcionirane uporabe računalnih kapaciteta na radnom mjestu za osobnu korist, uključujući i za tzv. rudarenje”, rekla je press služba centra za nuklearna istraživanja u Sarovu za Interfax.

U izjavi se navodi da su uključeni zaposlenici uhićeni i suočit će se sa kaznenim prijavama.

Izjave na društvenim medijima koje nisu navele dodatne pojedinosti o slučaju, došle su kao odgovor na izvješća u četvrtak govoreći da je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) uhitila dva nuklearna inženjera.

Inženjeri su navodno pokušavali uspostaviti internetsku vezu na tajnom superračunalu u Sarovu, te ga koristiti za rudarenje kriptovaluta.

Objekt u Sarovu, koji se obično naziva Federalni nuklearni centar je ruski kolega američkom laboratoriju Los Alamos National Laboratory.

To je povijesni ruski centar za razvoj nuklearnog oružja koji se koristi za održavanje ruskog nuklearnog arsenala.

Superračunalo u tom centru je instalirano 2011. godine i postalo je najmoćnije računalo u zemlji u to vrijeme sa brzinom od 1 PFLOPS (10 na 15-tu operacija s pomičnim zarezom u sekundi).

Država je imala plan poboljšati brzinu za četiri reda veličine do 2020. godine, ali nije jasno koliki je napredak postignut na tom području.

Otmica računalnog uređaja i korištenja u svrhe rudarenja kriptovaluta na trošak vlasnika je posao koji se smatra kriminalnim djelom u Rusiji.

Sve vrste uređaja, uključujući i mikroprocesore iz kućnih aparata, mogu biti hakirani da odrađuju taj posao.

Drugi popularan izbor je umetnuti zlonamjerni koda u web stranice i preglednike korisničkih računala.

Međutim, sve takve sheme zahtijevaju internetsku vezu za povezivanje sa drugim čvorovima u infrastrukturi za rudarenje kriptovaluta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,