Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » LIBERALIZACIJA HRVATSKE: Ogroman uspjeh kampanje, tiskat ─çe se na tisu─çe komada hrvatske gay slikovnice za djecu pred┼íkolske dobi

LIBERALIZACIJA HRVATSKE: Ogroman uspjeh kampanje, tiskat će se na tisuće komada hrvatske gay slikovnice za djecu predškolske dobi

dugine-bojeHeroji ove slikovnice su Ana i Roko. Vole sve ┼íto i njihovi vr┼ínjaci pred┼íkolske dobi – sport, igranje s prijateljima i dru┼żenje s roditeljima. Ipak, po ne─Źemu se malo razlikuju od svojih vr┼ínjaka – Ana ima dvojicu tate, a Roko dvije mame

Udruga Dugine obitelji zapo─Źela je kampanju “Moja dugina obitelj – slikovnica o djeci istospolnih roditelja” i odmah ostvarila dva po─Źetna cilja postavljena kampanjom – osiguravanje sredstava za tisak jo┼í 1000 slikovnica te osiguravanje sredstava za tisak 1000 primjeraka bojanke “Moja dugina obitelj”.

Slikovnica je namijenjena djeci pred┼íkolske dobi te prikazuje sli─Źice iz ┼żivota dvoje djece s istospolnim roditeljima, a cilj joj je oja─Źati socijalnu integraciju djece koja imaju istospolne roditelje te promicati toleranciju i po┼ítovanja razli─Źitosti.

Udruga je kampanju odlu─Źila pokrenuti nakon neo─Źekivano velikog interesa za besplatnim primjerkom slikovnice “Moja dugina obitelj”, koja je predstavljena javnosti tijekom sije─Źnja. I prije samog slu┼żbenog predstavljanja slikovnice, udruga je zaprimila vi┼íe stotina upita iz Hrvatske i inozemstva, te kampanjom ┼żeli osigurati primjerak svakom zainteresiranom pojedincu, obitelji i organizaciji.

“Vjerujemo da na ovakav na─Źin doprinosimo stvaranju dru┼ítva u kojem se od malih nogu u─Źi po┼ítivati razli─Źitosti i prihva─çati sve obitelji”, ka┼że Daniel Martinovi─ç, koordinator udruge koja je izdala slikovnicu.

Slikovnica je dostupna i na engleskom jeziku

“Prvi cilj nam je bio osigurati 3000 dolara kako bismo mogli tiskati 1000 novih primjeraka slikovnice, ovoga puta u boljoj verziji. U svega par sati pre┼íli smo taj cilj ┼íto je nevjerojatno, koli─Źina podr┼íke nas ne prestaje iznena─Ĺivati.

Do kraja prvog dana pre┼íli smo i cilj od 5000 dolara, koji nam omogu─çuje tisak 1000 primjeraka bojanke “Moja dugina obitelj”. Bojanka je ne┼íto novo ┼íto smo htjeli ponuditi i na┼íoj djeci, i svim ostalim zainteresiranim osobama koje dijele na┼íe vrijednosti”, nastavlja Martinovi─ç.


Novo izdanje slikovnice dostupno je i na engleskom jeziku, budu─çi da je udruga u proteklih mjesec dana zaprimila i brojne upite iz inozemstva. Osim roditelja, interes za slikovnicom pokazale su i knji┼żnice pa ─çe “Moja dugina obitelj” biti dostupna za posudbu u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu gdje udruga planira odr┼żati i prezentacije slikovnice, a ovom kampanjom ┼żeli omogu─çiti dovoljno primjeraka da slikovnica dospije i u sve ostale knji┼żnice koje ┼żele svoje primjerak.

“Idu─çim ciljem od 10.000 dolara ┼żelimo osigurati jo┼í 1000 primjeraka slikovnice i 1000 primjeraka bojanke. Uz donaciju kampanji, podr┼żavatelji i podr┼żavateljice mogu odabrati razne poklone, od majica “Moja dugina obitelj”, ┼íalica s motivom iz slikovnice, puzzle za najmla─Ĺe i tako dalje”, izjavio je autor slikovnice Ivo ┼áegota.

“Heroji ove slikovnice su Ana i Roko. Vole sve ┼íto i njihovi vr┼ínjaci pred┼íkolske dobi – sport, igranje s prijateljima i dru┼żenje s roditeljima. Ipak, po ne─Źemu se malo razlikuju od svojih vr┼ínjaka – Ana ima dvojicu tate, a Roko dvije mame. I znaju da se takve obitelji zovu dugine obitelji. Ova slikovnica je od naro─Źite koristi upravo djeci iz takvih obitelji jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni ┼żivot. Uz to, ova slikovnica ba┼í svakom roditelju mo┼że pomo─çi razgovarati sa svojim djetetom o duginim obiteljima i razli─Źitostima u dru┼ítvu koje su dio na┼íe realnosti”, isti─Źu iz udruge.

Udruga Dugine obitelji osnovana je 2017. godine nakon niza djelovanja kao neformalna gra─Ĺanska inicijativa. Okuplja LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu, ┼żele imati djecu ili se samo ┼żele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,