Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Dok je Amerika zaokupljena ‘ruskom prijetnjom’, Kina kupuje njene kompanije

Dok je Amerika zaokupljena ‘ruskom prijetnjom’, Kina kupuje njene kompanije

kina-brokeriUprkos činjenici da američki mediji inzistiraju na ideji da Rusija predstavlja „najveću prijetnju“ Sjedinjenim Američkim Državama, sada treba obratiti pažnju na „puno moćniju državu“

Američki mediji insistiraju na tome da Rusija predstavlja „najveću prijetnju“ za Sjedinjene Američke Države i da je Trumpov tim bio u dosluhu sa Rusijom kako bi pobijedio Hillary Clinton.

Međutim, portal VND navodi da treba obratiti pažnju na „puno moćniju državu“ – komunističku Kinu, koja povećava svoj utjecaj u akademskim, vladinim i korporativnim krugovima Sjedinjenih Američkih Država.

Kineske korporacije, koje dobijaju ogromne subvencije od države ili pripadaju direktno narodnoj republici, kupuju brojne kompanije, zahvaljujući kojima će Kina imati utjecaj u Washingtonu.

Među takvim preduzećima je najveći svjetski proizvođač svinjetine “Smithfield Foods”, tehnološka kompanija “Motorola Mobility”, kao i kompanije za informacijske tehnologije “Ingram Micro”.

Pozivajući se na “IndustryWeek”, portal navodi da Kina također ima sve veću kontrolu nad američkim energetskim, zrakoplovnim, pa čak i kompanijama za zabavu.

Bez obzira na činjenicu što Trump brani princip „Amerika na prvom mjestu“, trgovinski deficit SAD sa Kinom nastavlja rasti i, prema najnovijim podacima, iznosit će više od 346 milijardi dolara – što je deficit zabilježen 2016. godine.

Zahvaljujući donacijama, Kina također sponzorira univerzitetske programe koji promoviraju nacionalne interese zemlje.

Istovremeno, Kina koristi ekonomski utjecaj za dobivanje „geopolitičkih ustupaka“ od američkih korporacija.

Na primjer, ova zemlja je zatražila od međunarodnog lanca hotela “Marriot” da ispravi grešku u istraživanju, u kojem je Tajvan označen kao posebna država. Trenutno je „Marriot“ u Kini pod krivičnom istragom.

„Poštovanje interesa Kine predstavlja glavni uvjet za kompanije koje posluju u zemlji“, piše VND pozivajući se na članak agencije Sinhua.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,