Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ONEMOGUĆILI STE PRISTUP LOKACIJI VAŠEG MOBILNOG TELEFONA? Google svejedno prikuplja podatke usprkos tome – čak i ako nije umetnuta SIM kartica

ONEMOGUĆILI STE PRISTUP LOKACIJI VAŠEG MOBILNOG TELEFONA? Google svejedno prikuplja podatke usprkos tome – čak i ako nije umetnuta SIM kartica

goo-pracenjeKorisnik Android telefona može isključiti svoje postavke usluge lokacije, izvaditi svoju SIM karticu ili vratiti svoj uređaj na tvorničke postavke, ali i nakon svega toga Google će ipak prikupljati njihove podatke o lokaciji, navodi se u novom izvješću

U proteklih 11 mjeseci, uređaji sa sustavom Android slali su „ID kodove”, koji sadrže podatke o adresama kada god su bili su blizini bazne stanice (repetitora) prema Googleu, navodi se u izvješću Quartza.

Nakon što je portal Quartz otkrio da uređaji prikupljaju podatke, Google je to priznao u praksi.

„U siječnju ove godine, započeli smo program identifikacije ID kodova baznih stanica kao dodatni korak prema poboljšanju brzine i performansa isporuka poruka”, rekao je Googleov glasnogovornik za Quartz.

Svaki put kada uređaj sa mobilnom podatkovnom komunikacijom ili WiFi vezom dođe u dometu novih baznih stanica (repetitora), on emitira adrese obližnje bazne stanice i šalje podatke Googleu. Međutim, tvrtka je rekla da su podaci „jasno odvojeni” od lokacijske usluge, koja šalje lokaciju uređaja aplikacijama.

ID kodovi mobilnog telefona pružaju samo približnu lokaciju mobilnog uređaja, a ne preciznu GPS lokaciju. Međutim, hakeri mogu koristiti i druge bazne stanice u blizini da bi triangulirali korisnikovu lokaciju unutar radijusa od 400 metara. Bolja lokacija se može dobiti za korisnike u urbanim područjima, gdje su bazne stanice su mnogo bliže jedna drugoj.

U SAD-u postoji više od 200.000 mobilnih repetitora ili baznih stanica, sa maksimalnim dometom od 30 kilometara.

Google napominje da se takvi ID kodovi mobilnog telefona šalju na njihove servere i da su kodirani, ali Quartz je napomenuo da haker može preusmjeriti prikupljanje podataka od strane trećih osoba kroz korištenje spywarea ili drugih sredstava.

Portal Quartz je utvrdio da je dijeljenje lokacije bez vašeg pristanka nastupilo na svim modernim uređajima s Androidom. U izvješću se navodi da Android uređaji dijele svoju lokaciju, čak i bez SIM kartice, i kada je korisnik onemogućio uslugu lokacije.

Google u pravilima o privatnosti navodi da se podaci korisnika o lokaciji mogu prikupljati preko „različitih tehnologija”, uključujući „IP adresu, GPS i druge senzore koji mogu, na primjer, Googleu davati informacije o obližnjim uređajima, pristupnim WiFi točkama i repetitorima„.

Google je počeo koristiti ID kodove kako bi poboljšao svoje popup obavijesti i upravljanje sustavom poruka koji se zove Firebase Cloud Messaging.

Izvor je rekao za Fox News da se ID kodovi koriste da bi se osiguralo da uređaji „ostanu povezani i da ljudi dobiju svoje poruke.”

„Da bi korisnici Androida što brže primili obavijesti i poruke, Android uređaj treba održavati trajnu vezu s Googleovim poslužiteljima koji koriste Firebase Cloud Messaging”, rekao je izvor. „Za održavanje ove veze, uređaji moraju pingati (održavati vezu) poslužitelj u redovitim intervalima.”

ID kodovi nikada nisu bili registrirani u Googleovoj sinkronizaciji sustava mreže i svi podaci su „odmah odbačeni”, rekla je tvrtka, što je malo za vjerovati s obzirom da se svi podaci čuvaju i imaju daleko veću vrijednost nego što mislimo.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,