Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DREVNI MEGALOPOLIS MAJA: Laserska tehnologija otkrila ogromni grad u džunglama Gvatemale

DREVNI MEGALOPOLIS MAJA: Laserska tehnologija otkrila ogromni grad u džunglama Gvatemale

gvatemala-majeDrevni Majanski megalopolis je otkriven u džunglama sjeverne Gvatemale, nakon što je bio skriven stoljećima

Otkriće je veliki napredak u proučavanju arheologije drevnih Maja. Istraživači su otkrili ogromnu urbanu civilizaciju sa više od 60.000 kuća, palača i cesta na području od od 2000 kvadratnih kilometara u regiji Peten u Gvatemali.

Maje su živile oko 1.800 prije Krista, i prije otprilike 1200 godina su dosegle svoj vrhunac. Većina gradova je napuštena do 900. godine.

Do otkrića je došlo pomoću tehnologije infracrvenog laserskog mapiranja LiDAR koja prodire kroz šume i stvara detaljne slike površine iz zraka koje su razotkrile ruševine.

„LiDAR slike jasno pokazuju da je ova cijela regija bila sustav naselja čije razmjere i gustoću naseljenosti smo jako podcijenili” rekao je Thomas Garrison, arheolog sa sveučilišta An Ithaca College Maya za National Geographic.

Strukture su nađene u blizini Majanskog grada Tikal, popularnog turističkog odredišta, i pokazale da je grad bio daleko veći nego što se prije mislilo. Piramida je također otkrivena u centru Tikala, za koju se prethodno mislilo da se prirodno brdo.

„Postoje čitavi gradovi za koje nismo znali i koji se sada otkriveni u podacima istraživanja”, rekao je arheolog Francisco Estrada-Belli. „Postoji 20.000 kvadratnih kilometara koji tek moraju biti istraženi i tamo postoji zasigurno stotine gradova za koje još ne znamo. Jamčim vam.”

Istraživanje je provela organizacija Mayan Cultural and Natural Heritage Foundation (PACUNAM) koja je u svojem timu imala više od 30 znanstvenika. Rezultati upućuju na to da je Srednjeamerička civilizacija sofisticiranija nego što se mislilo.

Grad je imao složene sustave navodnjavanje i terase za poljoprivredu. Megalopolis je sagradio ceste koje su povezivale različita područja, pa čak ima i piramida. Također se otkrila mreža obrambenih zidina i utvrda.
 


 
„Primjena najnaprednijih tehnologija nam je omogućila da otkrijemo beskonačnost struktura„ – rekao je ministar kulture i športa Gvatemale José Luis Chea Urruela, na predstavljanju u Guatemala City. „Otkriće ovog tipa gradnje omogućuje nam da ponovno zamislmo koliko je velika bila ta civilizacija koja nam je ostala djelomično nedokučiva.”

Istraživanje je također otkrilo dokaze o pljačkašima, koji su otkrili drevni grad prije istraživača.

„Mnogi od tih novih drevnih nalazišta su nova za nas, ali nisu nova za pljačkaše„ rekla je Marianne Hernandez, predsjednica PACUNAM Foundation.

Nevjerojatna otkrića su samo dio većeg trogodišnjeg istraživanja uz pomoć LiDAR-a i sa organizacijom PACUNAM koja planira napraviti mapu od 12.900 četvornih kilometara nizina zemlje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,