Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Iran šalje ratne brodove u Meksički zaljev širiti poruke mira i prijateljstva

Iran šalje ratne brodove u Meksički zaljev širiti poruke mira i prijateljstva

iran-mornaricaIranska mornarica uskoro će poslati vojnu silu prema Latinskoj Americi i Meksičkom zaljevu, izjavio je novo-imenovani pomorski zapovjednik Irana

Taj potez će biti demonstracija sposobnosti zemlje za projekt vojne moći daleko od njihove obale.

U svojoj prvoj konferenciji za novinare u Teheranu od svojeg imenovanja, zapovjednik IRM-e kontraadmiral Hossein Khanzadi je rekao da će iranske pomorske snage prijeći Atlantik i zaustaviti se u prijateljskim zemljama Južne Amerike u Meksičkom zaljevu, izvijestili su lokalni mediji u srijedu.

„Naša flota ratnih brodova će biti poslana u Atlantski ocean u skoroj budućnosti te će posjetiti prijateljske države u Južnoj Americi i Meksičkom zaljevu” – izvijestila je novinska agencija Fars.

Ranije ovog mjeseca, bivši zapovijednik ratne mornarice mornarice, a sada zamjenik zapovjednika iranske vojske kontraadmiral Habibollah Sayyari je rekao da će to bio ključni cilj za iransku mornaricu koja će moći projicirati svoju moć daleko od obala Irana.

„Plovidba u otvorenim vodama između Europe i Amerike trebala bi biti cilj naše mornarice, koji će se realizirati u bliskoj budućnosti”, izjavio je Sayyari.

Khanzadi je također najavio planove za revitalizaciju iranske mornarice sa novim plovilima i helikopterima, kao i nove flote brodova i podmornica koji će biti predstavljeni narednih godinu dana. Khanzadi je dodao da će se nova korveta za lansiranje raketa Peykan klase Separ pridružiti kaspijskoj floti zemlje sljedećeg tjedna, i također da postoje planovi za mornaricu da izgradi zračnu luku u južnom lučkom gradu Jask.

U 2014. godini Iran je najavio slanje svoje ratne mornarice u Meksički zaljev, koji se nalazi između istočne obale Meksika i južnih američkih država Teksas, Florida i Louisiana. Namjera je bila da se izvrši protest prema stalnoj američkoj prisutnosti u Perzijskom zaljevu koja je dovodila do povremenih sukoba.

U srpnju su američki nosač aviona klase Nimitz i drugi ratni brod ispalili pucnjeve upozorenja prema brodovima islamskog Korpusa revolucionarne garde (IRGC), koje je IRGC opisao kao „provokativan i neprofesionalni čin” , prije nego su napustili to mjesto.

Nekoliko dana ranije američko plovilo USS „hunderbolt” je ispalilo nekoliko hitaca upozorenja iz teških strojnica u odgovoru „provokativne akcije” iranske mornarice, prema dužnosnicima Pentagona, no Iran tvrdi da je američki brod krenuo prema iranskom ratnom brodu i ispalio dva hica u pokušaju zastrašivanja posade.

Prema listu “Tasnim News”, Iran inzistira svoje pomorsko prisustvo u međunarodnim vodama čisto radi demonstracije svoje moći i širenja poruke mira i prijateljstva.

Pogledajte kakva je panika nastala 2014. godine kada su najavljivali prvi puta ulazak iranskih ratntih brodova u Atlanski ocean:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,