Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Više od polovice Rusa podržava ‘vlastiti internet’ samo za zemlje BRICS-a

Više od polovice Rusa podržava ‘vlastiti internet’ samo za zemlje BRICS-a

rusija-internetViše od polovice ruskih građana odobrava zasebni internet samo za ekonomski blok BRICS, govoreći da bi ideja mogla povećati sigurnost osobnih podataka i pomoći iskorijeniti neprijateljsku propagandu

Prema istraživanju objavljenom od strane državne istraživačke agencije VTSIOM u ponedjeljak, ideja zasebnog interneta za narode BRISC-a – ekonomski i politički blok koji se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – podržava 58 posto Rusa, a 29 posto ispitanika reklo je da su protiv te ideje.

Predlagatelji su rekli da bi to moglo pomoći u zaštiti običnih građana od hakerskih napada i povećati sigurnost podataka u cjelini, te smanjiti količinu štetne strane propagande za obične Ruse,

Oni koji su rekli da im se ne sviđa ideja nezavisnog interneta za zemlje BRICS-a, rekli su da očekuju da će vlada nametnuti prekomjerna ograničenja na web sadržaje.

Istovremeno, 23 posto ispitanika izjavilo je da će poduprijeti inicijativu za pokretanje zasebnog interneta samo za Rusku Federaciju.

Trideset posto Rusa je reklo da bi njihova zemlja mogla imati jedinstveni internet sa Bjelorusijom, a 24 posto je reklo da projekt može uključivati i​Kazahstan.

U studenom prošle godine se rusko savjetodavno tijelo nacionalne sigurnosti i Vijeće sigurnosti obratilo vladi i podnijelo formalni zahtjev za razvoj nezavisne internet infrastrukture za zemlje BRICS-a, koja će nastaviti raditi u slučaju globalnih internetskih kvarova.

Konkretno, sigurnosni dužnosnici su htjeli pokrenuti poseban rezervni sustav poslužitelja domene (DNS), koji ne bi bio predmet kontrole od strane međunarodnih organizacija i Amerike.

Prema medijskim izvješćima, predsjednik Vladimir Putin je osobno postavio rok do 1. kolovoza 2018. za završetak zadatka.

Istovremeno, ruski dužnosnici su dosljedno odbacili glasine o tome da će se Rusija odspojiti sa globalnog interneta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,