Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAJNOVIJA KNJIGA RAZOTKRILA: Izrael je u zadnjih 70 godina izveo 2700 atentata na lidere svijeta

NAJNOVIJA KNJIGA RAZOTKRILA: Izrael je u zadnjih 70 godina izveo 2700 atentata na lidere svijeta

israel-zastavaU svojoj 70-godišnjoj povijesti, Izrael je proveo najmanje 2700 operacija atentata, uključujući trovanja radijacijom palestinskog čelnika Yassera Arafata 2004. godine, tvrdi se u novoj knjizi

Autor i dopisnik obavještajnih službi Ronen Bergman je dobio pristup Mossadovim agentima, Shin Betu i vojnom osoblju koji su svi objavili svoje šokantne priče o atentatima i ubojstvima pod pokroviteljstvom države.

Na temelju 1000 intervjua i tisuće dokumenata, objavljena je knjiga sa više od 600 stranica. Taktika “Uzdigni se i ubi privi” koja je korištena od strane Izraela zapravo je služila umjesto započinjanja ratova, u kojoj su poubijali desetak iranskih nuklearnih znanstvenika, umjesto pokretanja vojnog napada.

Također se navodno spominje da je Izrael koristio radijaciju da bi ubio Jasera Arafata, palestinskog lidera dugogodišnjeg lidera Palestine, no državni službenici su takve stvari dosljedno odbijali priznati, prenosi Independent.co.uk.

Gdin. Bergman piše da je smrt gospodina Arafata u 2004. imala sličnosti sa bivšim ubojstvima, te imala svjedoke.

Naslov knjige potječe od drevne židovske opomene iz Talmuda: „Ako te netko dođe ubiti, ustani i ubi ti njega prvo.” G. Bergman kaže da veliki postotak ljudi koje je intervjuirao je navelo taj odlomak iz Talmunda kao opravdanje za svoj obavještajni rad.

Unatoč mnogim intervjuima, uključujući i bivšeg premijera Ehud Baraka i Ehud Olmerta, gospodin Bergman, autor nekoliko knjiga, kaže da je izraelska tajna služba nastojala ometati njegov rad, te održala sastanak u 2010. godini o tome kako bi se ometalo njegovo istraživanje i upozorili bivši dužnosnici Mossada da ne razgovaraju s njim.

On kaže da iako SAD ima veća ograničenja prema svoji agenatima nego što to ima Izrael, predsjednik George W. Bush je usvojo mnoge izraelske tehnike nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, a predsjednik Barack Obama je pokrenuo nekoliko stotina ciljanih ubojstava naručenih od strane države.

„Sustavi “naredbe i kontrole”, ratne sobe, metode prikupljanja podataka i tehnologija bespilotnih zrakoplova ili bespilotnih letjelica, kojI sada služe Amerikancima i njihovim saveznicima bili su u velikoj mjeri razvijeni u Izraelu”, piše gospodin Bergman.

Knjiga daje teksturu povijesti ličnosti i taktika raznih tajnih službi. U 1970. godini, novi šef operacija Mossada je otvorio stotine trgovačkih društava u inozemstvu s idejom da bi mogla biti korisna jednog dana. Na primjer, Mossad je stvorio bliskoistočnu tvrtku za prijevoz, koja je godinama kasnije pružila podršku operacijskom timu u vodama Jemena.

Bilo je dosta propusta. Nakon što je palestinska teroristička skupina ubila izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972., Izrael je poslao svoje agente da ubiju počinitelje – i ubili su više od jednog pogrešno identificiranog čovjeka. Bilo je i uspješnih operacija koje je učinile više zla nego dobra ciljevima politike Izraela, primjećuje gospodin Bergman.

G. Bergman dovodi u pitanje moralne i pravne probleme izazvane ubijnjima pod državnim pokroviteljstvom, uključujući postojanje odvojenih pravnih sustava za tajne agenate i ostatak Izraela.

Ali on navodi da su operacije, u većini slučajeva potigle svoje ciljeve. Iako mnogi kažu da je barijera koju je Izrael izgradio unutar Zapadne obale zaustavila napade na izraelske državljane u ranim 2000-im, on tvrdi da je ono što je napravilo razliku bio „veliki broj ciljanih ubojstava terorističkih operativaca.”

Jedan od Bergmanovih najvažnijih izvora je Meir Dagan, bivši šef Mossada koji je umro početkom 2016. godine. Pred kraj svoje karijere, gospodin Dagan se posvađao sa premijerom Benjaminom Netanyahuom dijelom zbog pokretanja vojnog napada na Iran. Gdin. Netanyahu je rekao da su obavještajne tehnike poput prodaje neispravnih dijelova za iranske reaktore, od strane Izraela i SAD – nisu bile dovoljne.

Gdin. Dagan je tvrdio da su ove tehnike, a posebice atentati, odradile svoj posao. Bergman ga je citirao: „U automobilu, postoji 25.000 dijelova u prosjeku. Zamislite da 100 dijelova nedostaje. Bilo bi ga vrlo teško pokrenuti. S druge strane, ponekad je najučinkovitije ubiti vozača, i to je to.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,