Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EUROPSKA UNIJA ŠOKIRANA: Češka izabrala predsjednika kojem su Rusija i Kina bliže od EU

EUROPSKA UNIJA ŠOKIRANA: Češka izabrala predsjednika kojem su Rusija i Kina bliže od EU

zeman-putinDosadašnji predsjednik Češke Miloš Zeman osvojio je novi petogodišnji mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji, obavila je češka agencija ČTK, a njegov protukandidat Jirži Drahoš priznao je poraz, prenosi Reuters

„Želio bih čestitati pobjedniku izbora Milošu Zemanu“, kazao je Drahoš okupljenim pristšama.

Navodi se da je nakon prebrojanih rezultata iz 94,95 posto izbornih jedinica, Zeman (73) je osvojio 52,16 posto glasova, dok bivši predsjednik Akademije znanosti Češke Drahoš (68) ima 47,83 posto glasova.

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom, dok je Drahoš naklonjen EU.

Reuters je ranije objavio da mnogi na ove izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktualnom predsjedniku Zemanu, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret nadesno.

Zeman je, u prvom krugu glasanja prije dva tjedna, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbjegao drugi krug, podsjetila je agencija AP.

Zeman je osvojio 38,6 posto, a Drahoš 26,6 posto glasova u utrci za predsjednika zemlje, koji tijekomm petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu. Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera poslije općih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša formirati vladu. Zeman je izjavio da će, čak i ako izgubi na izborima, Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

Zeman: Ovo je moja posljednja politička pobjeda

Miloš Zeman je nakon objavljivanja rezultata izbora, izjavio da je ovo njegova posljednja politička pobjeda.

Obraćajući se pristašama, Zeman je obećao da će „raditi kao i do sada“.

„Ovo je moja posljednja politička pobjeda, neće biti političkih poraza“, rekao je Zeman, prenosi Reuters.

Putin je čestitao Zemanu na izbornoj pobjedi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Milošu Zemanu što je ponovo izabran za predsjednika Češke, objavila je press-služba Kremlja.

Ruski predsjednik je u čestitci naglasio da su „rezultati održanih izbora potvrdili visoki autoritet Miloša Zemana kao iskusnog i odgovornog političara koji ostvaruje interese i težnje češkog naroda“.

„Vladimir Putin je naveo da Rusija visoko vrednuje principijelni stav Miloša Zemana kada je riječ o razvijanju prijateljskih rusko-čeških odnosa i obostrano korisnoj suradnji na raznim područjima“, navedeno je u saopćenju.

Ruski lider je potvrdio spremnost da se nastavi konstruktivni zajednički rad na bilateralnim i međunarodnim pitanjima i poželio Zemanu zdravlje, sreću i nove uspjehe u državnoj djelatnosti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,