Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » RUSKI KLIMATOLOG RAZOTKRIO HAARP TEHNOLOGIJU: Da li je klimatsko oružje jače od nuklearnog?

RUSKI KLIMATOLOG RAZOTKRIO HAARP TEHNOLOGIJU: Da li je klimatsko oružje jače od nuklearnog?

ruski-klimatologVremenske nepogode iz godine u godinu postaju sve učestalije. Za neke se pobrinula sama priroda, ali ima i onih koje su umjetno izazvane

Koliko čovjek zaista može mijenjati vremenske prilike i da li je to mač sa dvije oštrice?

Svakodnevno se u medijima objavljuju najrazličitija istraživanja o posljednjim danima čovječanstva, o ledenom dobu praćenom oskudicom u hrani i velikom seobom naroda.

Interesantno je da se ovakvim prognozama bave mnogi — od ozbiljnih znanstvenih institucija do futurologa. Međutim, potpukovnik Ratnog zrakoplovstva Rusije i stručnjak centra za vremensku prognozu „Fobos“ Evgenije Tiškovec kaže za Sputnjik da se radi o običnim glupostima.

„Smatram da je pogrešno predviđati neku katastrofu. Netko na tome zarađuje novac. Danas se dobra prognoza ograničava na 5-7, maksimum 10 dana. Mjesečne, sezonske prognoze više nitko ne koristi“, dodao je on.

Međutim, sa klimom se ipak nešto događa.

„Klima je nervozna, klimatska kolebanja se nastavljaju, to je činjenica. Temperatura je u posljednjih 100 godina porasla za 1 stupanj. To je puno. Mijenja se čak i prirodno okruženje, životinjski i biljni svijet itd. Promjene se dešavaju. Ipak, to se dešavalo i ranije, ali nije bilo instrumenata da se te promjene zabilježe“, smatra ruski klimatolog.

Ljudski faktor je jako precijenjen kada je u pitanju utjecaj na promjenu klime u svijetu, smatra ovaj stručnjak. Sve je to povezano sa aktivnošću Sunca, i nešto manje sa aktivnošću vulkana.

„Analize paleoklimatologa, analize klime, kada odmotavamo traku od prije nekoliko stotina i tisuća godina, govore da je do ovakvih zagrijevanja na našoj planeti dolazilo i ranije. Ona su bila praćena katastrofama koje su dovele do nestanka čitavih civilizacija. Procvat civilizacija se upravo dešavao za vrijeme klimatskog optimuma, tj. povoljnije klime, u periodu toplih sezona, sa tri-četiri sjetve.

A kad se klima mijenjala i nastupao međuledeni period, dolazilo je do kuge, bolesti, gladi, ruševina… Tada nije bilo ni automobila ni tvrtki ni parobroda, ničega nije bilo — nije bilo ljudskog faktora koji je zagađivao prirodu. Smatram da globalno zagrijevanje postoji, ali da je njegov vrhunac prošao, i da je proces cikličan“, uvjerava klimatolog.

Klimatsko oružje — jače od najjače nuklearne bombe

Čovjek, očigledno, ne može značajnije promeniti klimu, ali je može tu i tamo modifikovati. Često se, u tom kontekstu, govori o klimatskom oružju. Nije tajna da ga desetljećima mnoge zemlje razvijaju.

Malo se zna o tome do kojeg stupna je došao taj razvoj, a najviše se spominju Rusija i SAD. Na klimatskom oružju se radilo još u vrijeme SSSR-a.

Ruska baza „Sura“, koja se nalazi u gustoj šumi 150 km od Nižnjeg Novgoroda, najpoznatiji je ruski objekt koji se bavi proučavanjem ionosfere. Izgrađen je osamdesetih i odmah je privukao pažnju lokalnog stanovništa: na nebu iznad objekta su se mogle vidjeti čudne svjetlosne pojave, crveni baloni koji lete velikom brzinom, čak se pojavila i legenda da se na poligonu vrši kontakt sa vanzemaljcima.

Amerikanci su često optuživali Ruse za uragane, tajfune, poplave koje često pogađaju njihovu zemlju. Posljednji put je o tome bilo govora za vrijeme uragana „Katrina“ koji je pogodio New Orleans. Naravno, uvijek bez ikakvog dokaza.

„Mi smo do trenutka raspada SSSR-a bili ispred Amerikanaca u sustavu modifikacije vremena. Odnosno, bili smo prvi na planeti. Nažalost, kada su došle devedesete i kad je nastupio kaos, Amerikanci su to iskoristili i dobili pristup našim otkrićima. Upravo su devedesetih godina oni napravili proboj na osnovu naše tehnologije i otišli dalje“, rekao je ruski stručnjak.

U SAD-u se meteorologijom bavi najzatvorenija uprava Ministarstva obrane SAD.

„Pristup tome imaju ljudi koji se praktički mogu izbrojati na prste jedne ruke. Naravno, informacije su nedostupne. Šta i kako oni tamo rade? Znamo da su vrlo aktivni. Najveća tajna je u kojim područjima planete koriste taj sustav. To vam sigurno nitko neće reći“, dodao je klimatolog.

Ruski klimatolog ima teoriju da je HAARP – sustav kojim Amerikanci, navodno mogu mijenjati vremenske prilike – bio iskorišten u ratovima diljem svijeta. Podsjećamo, nepovoljne hidrometeorološke pojave — velika naoblaka, padavine, snijeg ili magla – efikasnost sustava za navođenje svode na nulu.

Ruski stručnjak iz iskustva navodi da niti jedna vojna operacija ne počinje bez izveštaja meteorologa. Međutim, podaci o vremenu u ratnoj zoni postaju tajna. Oni se šifriraju, prestaju cirkulirati i bivaju slobodno dostupni u informacijama svjetske meteorološke organizacije ili televizijskim sustavima. Čak se „toliko kriju, da se podmeću dezinformacije kako bi se potencijalni protivnici doveli u zabludu“.

Postavlja se pitanje zašto Amerika nije iskoristila oružje koje posjeduje u trenutku kada je pogođena velikim hladnim valom. Međutim, nije sve baš tako jednostavno.

„To je igranje vatrom. Na primjer, oni mogu iskoristiti HAARP na teritoriju Sibira. Međutim, iz Sibira će vremenski uvjeti doći u Ameriku. Tko može ocijeniti posljedice toga i šta se može očekivati na američkoj zapadnoj obali? To je jako teško predvidjeti. Takva tehnologija se mora vrlo pažljivo koristiti.

Može se koristiti na teritoriju potencijalnog protivnika, negdje na drugom kraju Zemljine lopte, ali može doći do kontraefekta. Svaka i najmanja promjena ravnoteže u atmosferi, na primer promjena temperature, kojom mijenjate i količinu padavina negdje u Australiji — ima reperkusije na čitavu Zemlju. To nam treba? Ne, naravno. To je Pandorina kutija, i mislim da još uvek nismo naučili da modificiramo klimu i upravljamo njome“, dodao je ruski klimatolog.

On podsjeća da se u nekim lokalnim vremenskim uvjetima, na primjer za rastjerivanje oblaka nad Crvenim trgom za vrijeme Parade pobede, mogu promijeniti vremenski uvjeti, ali i to ne uvijek.

„Podsjećam, prošlog 9. svibnja zrakoplovi su polijetali kako bi rastjerali oblake, iako smo ih upozoravali da je to besmisleno. Govorili smo da ciklona dolazi sa Arktika. Kad su u pitanju takvi oblaci, i čitavo zrakoplovstvo Rusije i NATO-a da podignete – ništa nećete uspjeti napraviti!

Podsjećam, energija jednog crnog oblaka se može uporediti sa nekoliko desetaka atomskih bombi koje su bačene na Hirošimu, dok je energija jednog ciklona, na primjer atlantskog, ravna proizvodnji svih nuklearnih elektrana u cijelom svijetu tijekom jedne godine“, podsjeća.

Meteorološko oružje moglo bi postati pandan nuklearnom po nanošenju štete potencijalnom protivniku.

Ekonomija zemlje može biti potpuno uništena. Ipak, još uvek priroda upravlja čovjekom, a ne čovjek prirodom.

To što s vremena na vrijeme netko rastjera oblake ili izazove jaču kišu nije od presudnog značaja za globalnu klimu na planeti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , ,