Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Britanski klimatolozi progovorili: Zagovornici globalnog zagrijavanja pretjeruju sa mračnim pričama o smaku svijeta

Britanski klimatolozi progovorili: Zagovornici globalnog zagrijavanja pretjeruju sa mračnim pričama o smaku svijeta

medo-ledIsključena je opasnost da prema procjenama temperatura do 2011. godine poraste za fatalnih 4 do 5 stupnjeva

Britanski znanstvenici su isključili najgore scenarije globalnog zatopljenja čiji su tvorci predvidjeli da će do 2100. godine prosječna temperatura na Zemlji porasti za 4 – 5 stupnjeva Celzija u odnosu na industrijsku epohu.

Ovo je – oslanjajući se na istraživanje klimatologa na Sveučilištu Exeter – objavio dnevni list The Guardian u Londonu.

Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, kada se koncentracija ugljičnog dioksida poveća u atmosferi dva puta – temperatura na planeti se poveća za 1,5 – 4,5 stupnjeva.

Ovo je također proglašeno pravilom i “pokazateljom osjetljivosti klime”.

Ipak, britanski profesor Peter Cox, koji je koristio metodologiju sa svojim kolegama, došao je do znatno različitih rezultata.

“Naše istraživanje isključilo je i najniže i najviše pokazatelje klimatske osjetljivosti. Prema našim proračunima, prosječna temperatura na Zemlji do 2100. godine može se povećati za 2,2 do 3,4 stupnja, ali najvjerojatnije će biti 2,8 stupnja.

Cox je dodao: “Pri ovakvom otapanju, ne treba se bojati najpogubnijih scenarija. Problem je u tome što je nemoguće ostvariti ono što je zapisano u Pariškom klimatskom sporazumu pri sadašnjim uvjetima.”

Taj sporazum je potpisalo 195 zemalja, a one su se obavezale da će poduzeli mjere da osiguraju da prosječna temperatura na Zemlji do 2100. godine ne naraste za više od dva stupnja. I osigurat će da ne prijeđe 1,5 stupnjeva.

Britanski fizičar Stephen Hawking ranije je upozorio da će globalno zatopljenje učiniti život na Zemlji nepodnošljivim i da će čovječanstvo morati tražiti još jedan planet za 200-500 godina.

Hawking je otišao još jedan korak dalje, upozoravajući da naš planet do 2600. godine može postati vatrena lopta, tj. da čovječanstvo može potom posve nestati …
 
(fakti.org)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,