Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sjeverna i Južna Koreja fomirale 1. zajednički Olimpijski tim koji će nastupiti na otvaranju pod jedinstvenom zastavom

Sjeverna i Južna Koreja fomirale 1. zajednički Olimpijski tim koji će nastupiti na otvaranju pod jedinstvenom zastavom

koreja-sportasiSjeverna i Južna Koreja su se dogovorile da će formirati jedinstveni ženski hokejaški tim na Zimskim olipijskim igrama, i marširati pod jedinstvenom zastavom na svečanosti otvaranja, navodi se u zajedničkom priopćenju

Sjeverna Koreja će poslati izaslanstvo koje će se sastojati od oko 550 članova, uključujući 230 navijačice, 140 umjetnika i 30 taekwondo boraca, u Južnu Koreju 25. siječnja.

Sporazum koji je uspostavljen u srijedu znači da će ovo biti prvi put u zadnjih 27 godina da će sportske ekipe ovih dviju zemalja zajedno nastupati, što se zadnji put dogodilo na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu 1991. godine i FIFA Svjetskom prvenstvu mladih.

„Sportaši iz obiju Koreja su marširali zajedno na međunarodnim sportskim događajima oko devet puta do sada”, rekao je južnokorejski ministar kulture, sporta i turizma Do Jong-whan u ponedjeljak, kako je navedeno od strane Chosun Ilbo. „Mir na Korejskom Poluotoku kroz sport je vrijednost koje slijede Olimpijske igre.”

Unatoč sporazumu između Pyongyanga i Seoula, konačna odluka leži na Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), koji će održati sastanak u Švicarskoj u subotu kako bi razmotrio mogući zajednički Korejski tim i druga pitanja koja se odnose na Sjevernu Koreju.

U svom novogodišnjem obraćanju, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je rekao da ima u vidu poslati atletsku delegaciju na Olimpijske igre u Pyeongchang, a nekoliko dana kasnije, granični telefon u Demilitariziranoj zoni (DMZ) je ponovno proradio po prvi put nakon dvije godine.

Kao rezultat ublažavanja napetosti, prvi unutarnji korejski mirovni pregovori u zadnje dvije godine su započeli između dužnosnika u pograničnom selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni u siječnju. Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu, unatoč de facto kraju neprijateljstava koje je proglašeno 1953. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,