Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POČETAK PADA? Zuckerberg zbog novih algoritama, cenzure i pravila na Facebooku izgubio čak 3.3 milijarde dolara

POČETAK PADA? Zuckerberg zbog novih algoritama, cenzure i pravila na Facebooku izgubio čak 3.3 milijarde dolara

mark-facePromjenama na ‘news feedu’ šef Facebooka želi da čitanost imaju samo oni koji plate, ali ta je odluka koštala i njega. Većini web stranica koje se temelje na socijalnim mrežama, čitanost je pala za čak 30-40 posto u zadnjih pola godine zbog novog “news feeda”

Odluka Marka Zuckerberga da promijeni način na koji funkcionira društvena mreža Facebook koštat će ga 3.3.milijarde dolara, a njegovo će se privatno bogatstvo umanjiti za 4.4 posto.

Facebook je promjene na ‘news feedu’ pokazao prošli četvrtak, a vrijednost dionica mreže pala je skoro 4 posto prije no što se američko tržište otvorilo u petak.

Dionice Facebooka u petak su koštale 179.37 dolara, dok su u četvrtak bile 187.77 dolara, a Forbes magazin izračunao je kako je za suosnivača i direktora Facebooka to gubitak od 3.3 milijarde dolara.

Zuckerberg je na čelu kompanije od 2004. godine kada je osmislio Facebook kao 19-godišnjak, a dionice firme na tržište su izašle 2012. godine. Objasnio je kako želi da Facebook ostane mjesto susreta obitelji i prijatelja, a ne samo mjesto oglašavanja za brendove i kompanije.

“Facebook smo sagradili kako bi ostali u kontaktu i blizu onih koji nam najviše znače. No u zadnje vrijeme korisnici nam govore kako je javni sadržaj – od kompanija, medija i brendova – pomalo zasjenio one stvari zbog kojih smo Facebook i pokrenuli i zavoljeli.


Temeljem toga sa svojom ekipom želim da se svi zajedno fokusiramo da lakše uživate u socijalnim interakcijama, a manje u pretraživanju sadržaja” – objasnio je odluku Zuckerberg.

Neki pak kažu kako je to Facebookov pokušaj da se bori protiv pojave koju su nazvali ‘kolaps konteksta’ (context collapse), a riječ je o fenomenu kada korisnici prestanu dijeliti toliko informacija o privatnom životu kao nekada, te su manje korisni za pronaći prave i ciljane oglašivače od kojih Facebook generira profit.

‘Namještanje’ news feeda kako bi se korisnike ohrabrilo da dijele stvari o svom privatnom životu mogu se tumačiti i kao način ‘pumpanja’ komercijalne vrijednosti društvene mreže.

Tržišta su, barem kratkoročno, loše reagirala na promjene, no neki analitičari vjeruju kako će se na duge staze kompaniji ovaj potez isplatiti.

“Feed će biti relevantniji za vas osobno, to će pojačati korisničku angažiranost i vjernost i potaknuti razvoj” – rekao je za Bloomberg analitičar Mark Mahaney.

Pitanje je treba li Zuckerberg uopće brinuti o kratkotrajnom ‘padu’ bogatstva s obzirom da je u ovo doba prošle godine dionica koštala 127 dolara, a usprkos gubitku od 3.3 milijarde dolara njegovo se bogatstvo procjenuje na 72.4 milijarde dolara.

Prije tri godina Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan rekli su kako se u dogledno vrijeme planiraju odreći gotovo 99 posto dionica Facebooka koje su u njihovom vlasništvu.
 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,