Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Svaka ‘humanitarna i oslobodila─Źka’ NATO akcija ÔÇô vrati ljudska prava i socijalni napradak 100 godina unatrag

Svaka ‘humanitarna i oslobodila─Źka’ NATO akcija ÔÇô vrati ljudska prava i socijalni napradak 100 godina unatrag

libija-roboviIzvje┼ítaji da se crni Afrikanci prodaju na tr┼żnicama robova u ÔÇ×oslobo─ĹenojÔÇŁ Libiji, za ni vi┼íe ni manje nego 400 dolara, je pokrenula stra┼íne kritike protiv takozvane ÔÇ×humanitarne intervencijeÔÇŁ koju je proveo NATO s ciljem ru┼íenja vlade Muamer Gadafija u 2011. godini

U o┼żujku 2011. krijeposni zapadni ÔÇ×liberalniÔÇŁ hipsteri su se udru┼żili sa tvrdokornim neokonzervativnim ratnim hu┼íka─Źima i zahtijevali akciju kako bi ÔÇťspasiliÔÇŁ libijski narod od ÔÇťtiranskogÔÇŁ vo─Ĺe koji je vladao zemljom od kasnih 1960-ih.

ÔÇťNe┼íto se mora u─Źiniti!ÔÇŁ povika┼íe u jedan glas.

Ne┼íto se dogodilo. Libija je pretvorena uz pomo─ç NATO saveza ÔÇô iz zemlje sa najve─çim Dru┼ítvenim indeksom razvoja u cijeloj Africi u 2009. godini ÔÇô u paklenu rupu u kojoj vlada bezakonje, sa suparni─Źkim vladama, gospodarima rata i teroristickim skupinama u borbi za kontrolu nad zemljom.

Pod Gadafijem, Libijci su u┼żivali besplatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. Stopa pismenosti je porasla sa oko 25 posto na gotovo 90 posto.

Bilo je jasno da, iako su i dalje postojala problemati─Źna podru─Źja u zemlji, Libija je i dalje napredovala na mnogim poljima.

U listu Daily Telegraph, mediju kojeg bi se te┼íko moglo optu┼żiti da je ideolo┼íki pobornik Libijske Arapske D┼żamahirije ÔÇô u to vrijeme je Libiju hvalio kao jednu od ┼íest najboljih egzoti─Źnih turisti─Źkih destinacija u lipnju 2010. godine.

Brodovi za turisti─Źka krstarenja danas vi┼íe nemaju Libiju na svojim rutama. Jer je previ┼íe opasna.
 


 
Jedino ┼íto ─Źudi u povratku trgovine robovima (i to je vrijedno istaknuti prije nego su CNN i agencije UN-a takoder izvijestili o njezinom postojanju u Libiji ranije ove godine) je da svatko treba biti iznena─Ĺen time.

#Ljudska prava i socijalni napredak obi─Źno se vra─çaju nekoliko stotina godina unazad, kad god NATO provede svoju ÔÇťhumanitarnu intervencijuÔÇŁ. I to nije slu─Źajno.

Pod ÔÇ×intervencijomÔÇŁ se podrazumijeva namjerno provo─Ĺenje akcija te┼íkog bombardiranja infrastrukture u zemlji i naknadna demonta┼ża dr┼żavnog aparata s ciljem preokreta desetlje─ça dru┼ítvenog napretka.

ÔÇťNeu┼ípje┼ían planÔÇŁ je zapravo najva┼żniji dio plana, kao ┼íto to Edger Dan Glazebrook govori u svojoj knjizi ÔÇťDivide and Destroy ÔÇô Zapadna imperijalna strategija u doba krizeÔÇŁ.


Libija je ciljana, kao i Jugoslavije i Irak prije njih, ali ne zbog istinske zabrinutosti da ─çe se dogoditi ÔÇ×druga SrebrenicaÔÇŁ (imajte na umu da Dom za vanjske poslove u izvje┼ícu iz rujna 2016. nije imao dokaze da je ÔÇťMuammar Gaddafi naredio pokolj civila u BengazijuÔÇŁ), ve─ç zato ┼íto je zemlja bogata resursima sa neovisnom vladom punom istomi┼íljenika koja je djelovala socijalisti─Źki i imala gospodarstvo prete┼żno u dr┼żavnom vlasni┼ítvu u strate┼íki va┼żnom dijelu svijeta.

Ni Libija, Irak ili Jugoslavija nisu primale zapovijedi Zapada, zbog ─Źega su bile namijenjene za uni┼ítavanje. Kaos koji rutinski prati NATO-ove promjene re┼żima je grozno iskustvo za gradane tih dr┼żava, koji tada do┼żivljavaju strmoglavi pad njihovog ┼żivotnog standarda i uvelike bi se pove─çao njihov rizik od nasilne smrti u teroristi─Źkim napadima, dok u isto vrijeme gramzive zapadne korporacije potom masovno kre─çu u na ÔÇťoslobo─ĹenuÔÇŁ zemlju, iskori┼ítavaju─çi nedostatka jake sredi┼ínje vlasti.

Naravno, to se nikada ne spominje u prijateljskim masovnim medijima NATO-a. Ulogu zapadnih elita u preokretanju prethodno dobro uhodanih socijalnih dr┼żava u propale dr┼żave ne prenose ve─çina mainstream medija u kojima se govori da su oni donijeli ÔÇťoslobo─Ĺenje i demokracijuÔÇŁ.

Francuska vlada je igrala vode─çu ulogu u uni┼ítavanju Libije u 2011. godini, a danas ÔÇťprogresivniÔÇŁ francuski predsjednik Emmanuel Macron krivi ÔÇ×AfrikanceÔÇŁ za problem ropstva u zemlji. ÔÇ×Tko su ti krijum─Źari? Pitajte se kao africka mlade┼ż, to pitanje. Vi ste nevjerojatni. Tko su ti krijum─Źari? Oni su Afrikanci, dragi prijatelji. Oni su Afrikanci.ÔÇŁ

Macron, kao i drugi zapadni lideri, ┼żeli vidjeti problem ropstva u krupnom planu, a ne u drugom kadru. Jer ako tako gledamo i NATO dolazi u tu sliku.

┼áest i pol godina kasnije, zanimljivo je ako se osvrnemo na one navija─Źe ÔÇ×humanitarne intervencijeÔÇŁ u Libiji ┼íto su govorili po─Źetkom 2011. godine, a ┼íto se zapravo dogodilo kao posljedica 26.500 NATO-ovih letova.

ÔÇ×Cijena nedjelovanja je previsokaÔÇŁ, bio je naslov jednog clanka David Aaronovitcha u listu The Timesu, od 18. o┼żujka 2011. ÔÇ×Ako mi ne bombardiramo Gadafijeve tenkove, Europa ─çe se vjerojatno suo─Źiti sa valom izbjeglica i novom generacijom d┼żihadistaÔÇ× ukratko je re─Źeno u ─Źlanku.

Pogodite ┼íto? Zapadni vojni savez je bombardirao Gadafijeve tenkove (i puno vi┼íe od toga) i dobili smo ÔÇ×val izbjeglicaÔÇŁ biblijskih razmjera i ÔÇ×novu generaciju d┼żihadistaÔÇŁ, uklju─Źuju─çi i bezbroj teroristi─Źkih napada u Europi.

Libija je bio jo┼í gori zlo─Źin od invazije na Irak jer je do┼íla poslije.

No u me─Ĺuvremenu, ÔÇ×osloboditeljiÔÇŁ Libije su se preselili na druge va┼żnije stvari u 2017. godini, sa trenutnom opsesijom koja se zove rusofobija. Sve je to zapravo da nas odvrate od katastrofalnih posljedica svojih postupaka. (Neil Clark,RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,