Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » A SANKCIJE? SAD kupuje ruski prirodni plin zbog porasta potrošačkih cijena uslijed polarne hladnoće

A SANKCIJE? SAD kupuje ruski prirodni plin zbog porasta potrošačkih cijena uslijed polarne hladnoće

tanker-lngRazlog za ovaj ekonomski potez je nagli porast cijene plina na istočnoj obali SAD-a

LNG tanker koji pripada francuskoj energetskoj kompaniji Engie je isplovio​ iz britanske luke Isle of Grain prema američkom terminalu Everett, koji se nalazi u blizini Bostona.

Plin kojeg tanker prenosi se isporučio iz ruskog LNG postrojenja Yamal, u skladu sa izvorima. Tanker bi trebao stići u SAD-u 22. siječnja.

Kako novine izvještavaju, dogovor je potpisan zbog rasta cijene plina na neviđenih presedana 6300 dolara za tisuću kubnih metara na istočnoj obali SAD-a.

Ekstremni vremenski uvjeti, posebno snježna oluja, dovela je do ogromnih poskupljenja.

Američke sankcije protiv ruskog energetskog sektora izravno ne zabranjuju isporuke LNG-a u Ameriku iz Moskve.

No, Washington je više puta naglasio da želi smijeniti Rusiju kao ključnog opskrbljivača plina u Europi i nametnuti sankcije koje će kočiti financiranje projekata kompanije Gazproma sa Bruxellesom.

Tanker je napunjen u britanskoj luci neposredno nakon što je ruski tanker Christophe de Margerie stigao u Velikoj Britaniju u prosincu sa prvom serijom ruskog LNG plina.

U prosincu je Rusija otvorila LNG postrojenja u sjevernoj regiji zemlje Yamal. LNG tanker je dobio ime po bivšem izvršnom direktoru kompanije Total, Christophe de Margerie, koji je umro u avionskoj nesreći u Rusiji.

Tanker može prenositi do 173.000 kubičnih metara LNG plina. Rusija planira izgraditi 15 tankera te veličine.

Gotovo 96 posto proizvodnje plina u Yamalu je već ugovoreno. (RT.com)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,