Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin potpisao zakon kojim će omogućiti javno objavljivanje imena svih korumpiranih državnih službenika u zemlji

Putin potpisao zakon kojim će omogućiti javno objavljivanje imena svih korumpiranih državnih službenika u zemlji

putin-korupcijaRuski predsjednik je potpisao zakon koji zahtijeva da svi službenici koji su otpušteni sa svojih radnih mjesta zbog umiješanosti u korupciju budu stavljeni u državni internet registar da bi im se spriječilo ponovno zapošljavanje u javnim službama

Zakon je objavljen na ruskom internet portalu za službene dokumente u petak, te će stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Prijedlog zakona o jedinstvenom registru korumpiranih bivših dužnosnika pripremljen je i izrađen od strane ruskog Ministarstva rada početkom 2015. godine, ali nije bio odobren od strane parlamenta do lipnja ove godine.

Zakon naređuje ruskoj državnoj agenciji stvaranje i održavanje popisa državnih dužnosnika osuđenih za zločine koji uključuju korupciju ili otkaz zbog „gubitka povjerenja” koji proizlaze iz korupcijskih skandala.

Nova pravila vrijede za državne službenike na federalnoj i općinskoj razini, vojno osoblje, agente za provedbu zakona, državna poduzeća i druge državne organizacija, kao što su središnje banke.

Prema autorima ovog zakona, glavna svrha je da bude teže takvim ljudima da dobiju nova radna mjesta u državnim agencijama ili u korporacijama u državnom vlasništvu. Naveli su da dužnosnici koji su dobili otkaz „zbog gubitka povjerenja” možda neće uspjeti sakriti pravi razlog njihove smjene kada traže buduće zaposlenje.

Ruske tvrtke još uvijek koriste papirnate dokumente pod nazivom „radne knjige” sa evidencijama o povijesti radnog odnosa svakog građanina. Od zaposlenika se očekuje da će se držati tih knjiga, i ne postoji jednostavan način provjere autentičnosti zapisa.

Diljem zemlje registar će omogućiti vladinim agencijama i korporacijama da odbije kandidate koji su bili uključeni u korupciju ukoliko pokušaju ponovno ući javnu službu. Podaci će se čuvati u evidenciji pet godina.

Objašnjenje u prilogu zakona navodi da je između 2012. i 2015. godine, oko 1.200 ljudi otpušteno sa svojih radnih mjesta u Rusiji zbog kršenja pravila o korupciji.

Početkom prosinca, ruski tužitelj Jurij Chaika je u novinskom intervjuu rekao da je njegova agencija procijenila ukupnu ekonomsku cijenu korupcije na više od 2,5 milijarde dolara u posljednje dvije godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,