Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HRABRI izraelski tinejdžeri rekli Netanyahu da neće služiti u Izraelskim obrambenim snagama i provoditi okupaciju Palestine

HRABRI izraelski tinejdžeri rekli Netanyahu da neće služiti u Izraelskim obrambenim snagama i provoditi okupaciju Palestine

izrael-mladi-vojskaStudenti su u pismu napisali da su „odlučili ne sudjelovati u okupaciji i represiji nad palestinskim narodom, koja razdvaja ljude u dva neprijateljska kampa

Šezdeset i tri izraelska studenta su potpisala pismo u kojem se navodi da će prkositi vojnoj obvezi, unatoč riziku od zatvora.

Navodeći okupaciju Palestine, u pismu se kritizira politika izraelske „rasističke vlade.”

Pismu, potpisano u četvrtak od strane šezdeset i tri srednjoškolca iz cijelog Izraela, upućeno je premijeru Benjaminu Netanyahu, ministru obrane Avigdor Libermanu, ministru obrazovanja Naftali Bennett i izraelskim obrambenim snagama (IDF) i načelniku stožera, poručnik generalu Gadi Eisenkotu.

Ukazujući na izraelsku blokadu pojasa Gaze i ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, u pismu se navodi da ”vojska provodi politiku rasističke vlade koja krši temeljna ljudska prava, kojom se primjenjuje jedan zakon za Izraelace, a drugi za Palestince, na istom području. ”

Okrivljujući izraelsku vladu i IDF za desetljeća nasilnih sukoba, studenti su napisali da su „odlučili ne sudjelovati u okupaciji i represiji nad palestinskim narodom, koja razdvaja ljude u dva neprijateljska kampa. Jer dok god ljudi žive pod okupacijom gdje im se uskraćuju ljudska prava i nacionalna prava, neće biti moguće postići mir. ”

Potpisnici su također rekli da su Izraelci izloženi kulturi „militarizma” od mlade dobi, te da oni žele „promijeniti cijeli sustav.”

IDF nije službeno odgovorio na pismo, ali Yesh Atid MK Elazar Stern, umirovljeni IDF-ov general bojnik, nazvao je pismo „tužno”, ali i „marginalno”.

„Mislim da se naši mladi dovoljno zalažu da bi obradili te marginalne tipove. To je ništavno u usporedbi s stotinama tisuća mladih koji su upisani u vojsku”, rekao je Stern.

Svi Židovi, Druzi i Čerkezi izraelski građani stariji od 18 godina moraju služiti vojsku u IDF-u. Međutim, izraelska arapska manjina je izuzeta od obaveznog služenja. Muškarci služe dvije godine i osam mjeseci, a žena dvije godine.

Iako su takvi slučajevi rijetki, IDF je čak i zatvarao mlade koji su odbili služiti. U srpnju je 19-godišnja Noa Gur Golan bila zatočena u vojnom zatvoru prkoseći novačenju u vojsku. U otvorenom pismu kojeg je napisala prije nego je odbila novačenje, Golan je rekla da ne može biti suučesnik u „stvarnosti u kojoj je nasilje norma.”

U sličnom incidentu u 2014. godini, 53 diplomanata Akademije znanosti i umjetnosti akademije u Jeruzalemu potpisali su pismo u kojem su očitovali svoja odbijanja služenja u vojsci.

Bivši studenati prestižnog sveučilišta su napisali da je IDF bio „organizator provođenja aktivne segregacije koja se temelji na konceptu etničke superiornosti Židova nad Palestincima – režimom koji tlači i gazi osnovna ljudskih prava, u kojem se primjenjuje drugačiji pravni sustav u različitim populacijama na Zapadnoj obali, a koristi sustav diskriminacije na temelju etničkih linija iz 1948. godine”

Ujedinjeni narodi su u više navrata pozvali Izrael da se povuče sa okupiranog palestinskog teritorija. U ožujku je UN-ova Komisija za ekonomska i socijalna pitanja za zapadne Azije (ESCWA) objavila izvještaj koji optužuje Izrael da je „izvan razumne sumnje” kriv za „politiku i praksu koja provodi zločin apartheida” protiv palestinskog naroda.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,