Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MOTIVACIJA AMERIČKIM VOJNICIMA U NORVEŠKOJ: Američki zapovjednik objavio da sprema vojsku za rat s Rusijom

MOTIVACIJA AMERIČKIM VOJNICIMA U NORVEŠKOJ: Američki zapovjednik objavio da sprema vojsku za rat s Rusijom

general-amerikaVisoki američki zapovjednik je upozorio na neposredni rat s Rusijom, te se pohvalio sa tisućama vojnika koji su spremni za dislokaciju prema ruskoj granici

General Robert Neller, zapovjednik Mornaričkog korpusa stacioniranog u Norveškoj, objavio je u četvrtak „skori rat”, ukazujući na pomak fokusa sa sukoba na Bliskom istoku prema Rusiji i pacifičkoj regiji.

„Nadam se da griješim, ali rat dolazi”, rekao je Neller američkim vojnicima tijekom posjeta nordijskoj zemlji. „Vi ste u borbi ovdje, informacijskoj borbi, političkoj borbi, vašom prisutnošću.”

Vrhovni zapovjednik je spomenuo Rusiju i Pacifik kao sljedeća glavna područja sukoba, predviđajući „veliku borbu” u budućnosti, piše Presstv.com.

„Mislim da je vjerojatni fokus, namijenjeni fokus nije na Bliskom istoku”, rekao je Neller, upitan od strane moranarice o tome gdje se američka vojna sila vidi u ratovima u budućnosti. „Naglasak će biti više na Pacifik i Rusiju.”

Dok je zapovjednik moranarice priznao da će američke snage ostati na Bliskom Istoku još neko vrijeme, on je ukazao na „blago povlačenje” iz tog područja i preusmjeravanje prema Rusiji i Pacifiku.

„Dovoljno se sjetiti zašto ste ovdje”, dodao je. „Oni gledaju. Baš kao što ih vi gledate, oni vas gledaju. Imamo 300 marinaca ovdje; uskoro bi ih mogli imati do 3.000, preko noći. Mogli bismo podići letvicu.„

Generalove tvrdnje su proizašle zbog napetosti između Rusije i NATO saveznika, a Moskva upozorava Oslo da bi prisutnošću američkih vojnika mogao povrijediti odnose nakon što je nordijska zemlja odlučila ugostiti novu jedinicu američkih vojnika do kraja 2018. godine.

Dolazak američkih vojnika u Norvešku će opteretiti već napete odnose s Rusijom, što ide protiv starog zavjeta Norveške da neće dopustiti raspoređivanje stranih borbenih snaga na svom tlu, osim ako je zemlja pod ratnom prijetnjom ili zbog vojne vježbe.

Rusija i NATO imaju napete veze otkada je izbio sukob u istočnoj Ukrajini prije tri godine. Više od 10.000 ljudi je već ubijeno u ratu na ukrajinskom industrijskom istoku, gdje se vlada iz Kijeva bori protiv pro-ruskih snaga.

Rusija je odavno oprezna zbog širenja NATO-a na istok – prema ruskim zapadnim granicama. NATO je rasporedio oko 4.000 vojnika, koji se sastoje od četiri borbene skupine u Estoniji, Litvi, Latviji i Poljskoj u posljednjih nekoliko godina.

SAD su također angažirane u zajedničkim vojnim vježbama uglavnom sa Južnom Korejom i Japanom u pacifičkoj regiji, da bi pokazali silu Sjevernoj Koreji kao odgovor na nuklearni i balistički program Pjongjanga. (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,