Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OVO MAINSTREAM MEDIJI NE ŽELE OBJAVITI: Epidemija kolere u Jemenu dosegla milijun zaraženih

OVO MAINSTREAM MEDIJI NE ŽELE OBJAVITI: Epidemija kolere u Jemenu dosegla milijun zaraženih

jemen-koleraEpidemija kolere u Jemenu je dosegla iznenenađujuću brojku od 1 milijun dok se u ratom opustošenoj zemlji građani i dalje suočavaju sa glađu i blokadom od strane Saudijske Arabije

„Možemo potvrditi da je zemlja sada dosegla 1 milijun oboljelih od kolere”, rekao je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC). „To je poražavajuće.”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zabilježila 2.226 smrtnih slučajeva otkada je epidemija počela u travnju.

Kolera izaziva tešku dijareju i dehidraciju, a širi se uz pomoć prljave vode i kontaminirane hrane sa izmetom. Ona može uzrokovati smrt unutar nekoliko sati ako se ne liječi.

Međunarodni Crveni križ je rekao da je više od 80 posto Jemenaca u potrebi za hranom, čistom vodom, zdravstvenim uslugama i gorivom.

Zemlja je u zagrljaju brutalnog rata sa američkom koalicijom od devet zemalja na čijem je čelu Saudijska Arabija koji provode zračne napade protiv Huti pobunjenika u prilog predsjednika Abdrabbuh Mansour Hadija, koji je pobjegao iz zemlje 2015. godine.

Huti su bili u savezu sa bivšim predsjednikom Ali Abdullah Salehom koji je bio dugo na svojoj funkciji, i kojeg su ubili u prosincu, nakon što se pokazalo da je promijenio strane i tražio dijalog sa Saudijcima.

Huti pobunjenici su podržani od strane Irana, koji je također optužen za dobavu oružja ovoj skupini. Tu optužbu je prošli tjedan Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif opisao kao „neutemeljene optužbe”.

Saudijska Arabija je nametnula blokadu zemlje, što je dodatno pojačalo nestašicu hrane i pomoći.

U siječnju je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova rekao da je broj poginulih civila dostigao brojku od 10.000, pozivajući se na podatke prikupljene od strane zdravstvenih ustanova, i rekao je da bi stvarni broj mogao biti mnogo veći.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,