Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kompanija Apple priznala da usporava ‘starije’ modele iPhonea

Kompanija Apple priznala da usporava ‘starije’ modele iPhonea

apple-molitvaTvrtka kaže da su telefoni pogođeni iznenadnim gašenjima zbog starenja baterije ili hladnih uvjeta

Appleov iPhone 6 iz 2014. godine sadrži softver koji ga usporava sporiji što također spriječava neočekivana gašenja.

Ako mislite da je vaš stariji iPhone radi sporije, niste ludi.

Apple je u srijedu rekao da softverska značajka koja je objavljena prošle godine prisiljava da telefon radi sporije kako bi se nadoknadili problemi sa njihovim starijim litij-ionskim baterijama.

Kako baterije stare, oni ne mogu zadržati više toliko energije kao i novije baterije, a mogu uzrokovati i još gore probleme kad je napunjenost niska, ili je temperatura okoline mala.

Starenje baterija znači da bi vaš telefon mogao imati problema sa radom ili se možda neočekivano ugasiti, kao što se dogodilo sa telefonima iPhone 6 i 6S prošle godine.

Procesori u tim uređajima su željeli povećati brzinu, ali njihove baterije nisu mogle podnijeti taj zahtjev, što je dovelo da se neki telefoni jednostavno isključe.

Da bi riješio taj problem, Appleov iOS softver, počevši od prošlogodišnjeg iOS-a 10.2.1, ima uključeno u sebi bolje mogućnosti upravljanja energijom, kaže tvrtka.

Operativni sustav usporava vaš uređaj kako bi se spriječilo gašenje, Apple kaže, ali samo u slučajevima hladne temperature, niske napunjenosti baterije ili kod vrlo starih baterija.

Taj softver se još od prošle godine instaliran na telefone iPhone 6 i 6 Plus, 6S i 6S Plus i SE. Ovogodišnji iOS 11.2 je instalirao taj softver na telefone iPhone 7 i 7 Plus. On će se primijeniti i na druge Apple uređaje u budućnosti.

Apple je naglasio u izjavi:

„Naš cilj je dostaviti najbolje iskustvo za korisnike, što uključuje ukupnu učinkovitost i produljeni život svojih uređaja. Litij-ionske baterije postaju manje sposobne za trenutne zahtjeve kada su u hladnim uvjetima, imaju nisku razinu napunjenosti baterije ili kada su dotrajale, što može dovesti da se uređaj neočekivano isključi kako bi zaštitio svoje elektroničke komponente.

Prošle godine smo izdali softver za iPhone 6, iPhone 6s i iPhone SE kako bi izgladili trenutne zahtjeve tih telefona samo kada je to potrebno kako bi se spriječilo da se uređaj neočekivano isključi uslijed tih uvjeta. Sada smo proširiti taj softver na iPhone 7 sa operativnim sustavom iOS-11.2, a planiramo dodati podršku i za druge proizvode u budućnosti.”

Izjava iz Applea došla kao odgovor na izvješća ranije ovog tjedna iz tvrtke “Primate Labs” koja stoji iza programa za testiranje procesora Geekbench. John Poole, osnivač tvrtke, rekao je u blogu da procesor u iPhoneu usporava brzinu i performanse kako baterija stari i gubi sposobnost pohrane energije.

Poole je objasnio da korisnici očekuju da njihovi telefoni obavljaju iste radnje bez obzira na to koliko je stara baterija, ali su testovi pokazali da nije bio slučaj.

Korisnici iPhonea su se dugo žalili da se njihovi uređaji uspore kada izađu novi modeli. Neki su rekli da vjeruju da je to napor od strane Apple-a (i drugih tehnoloških tvrtki) da namjerno uspore performanse kako bi se korisnike potaknulo na kupnju novih modela. Apple je dugo negirao tu tvrdnju.

Dakle, istina je da Apple namjerno usporava stare iPhone. Dokaz: Moj iPhone 6 kojeg sam kupio prije 3 godine, nedavno je postao jako spor. Aplikacija „CPU DasherX” pokazuje da je brzina iPhoneovog CPU-a pod na 600MHz. Nakon zamjene iPhone baterije, brzina glavnog procesora CPU se vratila na tvorničke postavke od 1400MHz, rekao je jedan korisnik.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,